Merhaba sevgili SES Gazetesi takipçileri. Bu hafta bambaşka bir konu ile karşınızdayım. Sizlere bir CV’de olması gereken temel bilgisayar bilgilerinden bahsedeceğim.
Bu bilgiler sizleri iş ve staj başvurularınızda bir adım önde tutacak ve sizi daha avantajlı kılacaktır. Bir işe alımınız olacağı zaman CV’nizi inceleyen kişi ilk olarak ‘Beceriler’ bölümüne baktığını hepimiz biliyoruz. Bu bölümde gereksiz kalabalık yapmanız sizi olumsuz etkiler. Sırf doldurmak için yazmayın, gerçekten beceriniz var ise doğru bilgilerle doldurun. Doğru yolu ise teknik bilgilere değinmek. Bilişim bilgisi birçok dala ayrılıyor. Hangi meslek dalında bir pozisyona başvursanız da aranan bir özellik olacağı için karşı tarafı etkileyecek. CV’nizi zengin tutmak ve diğer kişilerin önüne geçmek için sizin için hazırladığım listeyi sizlere sunuyorum.
- Muhtemelen sizin de aklınıza gelen ilk bilgi MS OFFİCE’dir. MS Office becerileri tartışmasız en yaygın bilgisayar becerileridir. Hangi pozisyonda yer alırsanız alın, Office dallarından olan Access, Excel, OneNote, Outlook, Powerpoint, Word, bunlardan birini veya daha fazlasını kullanabilmek en temel bilgisayar becerisidir.
- G-Suite; Bazı yerlerde Google’ın ofis programları da MS Office’in yerini almış durumda! Bu nedenle, aşağıda listelenen araçları kullanabilmenin de önemli olduğunu düşünüyorum.
- E-posta; E-posta sayılarının nasıl yazılacağını ve gönderileceğini bilmek de bir bilgisayar becerisidir. Özellikle e-posta pazarlama ve e-posta otomasyon araçlarını bilmek ve kullanabiliyor olmak sizin için hayat kurtarıcı olacaktır.
- WEB; Eğer işinizin web ile bir ilgisi varsa, aşağıda listelenen bilgisayar becerileri temel düzeyde sizin için kullanışlı olacağını düşünüyorum. Mesela HTML, CSS, Javascript, WordPress, Joomla, Content Management Systems (CMS), Code libraries vb.
- Sosyal Medya; Sosyal medya günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Çoğu şirketin sosyal medya profilleri vardır ve bunları etkili bir şekilde nasıl yöneteceğini bilen kişiler her zaman talep görmektedir.
- Yazma becerisi; Özellikle son dönemlerden beri yazma da bir bilgisayar becerisi haline geldi. Bir beceri olarak yazma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli araçların çeşitli yeteneklerini ve bilgilerini kapsamaktadır.
- Elektronik Tablolar; Şimdilerde elektronik tablolardan yararlanmayan bir şirket bile yok! Özellikle finans, muhasebe gibi işlerde çalışmak isteyenler için, elektronik tablo işlevlerine aşinalık temel bilgisayar becerileri listesinde ilk sıralarda yerini almalıdır!
Bir sonraki hafta görüşmek üzere…
Kalın sağlıcakla…
Saygılarımla.