Dr. Gary Chapman Amerikalı bir ilişki danışmanıdır. İnsanların sevgilerini farklı şekillerde ortaya koyduğunu söyler ve bunları şu şekilde sıralar. Onaylayıcı kelimeler, kaliteli zaman, hediye alma, hizmet eylemleri, fiziksel temas.
Chapman, karşımızdaki insanın sevgiyi algılama biçimini çözemediğimiz takdirde; farklı dilden konuşan iki insan gibi birbirimizi anlayamayıp sevdiğimizle aramızın açılacağını söyler.
Yazı dizimin bu bölümlerinde her bir hafta beş sevgi dilinden bahsedeceğim. Tabi ki her ilişki biriciktir. Kendi özelinde değerlendirilmesi gereklidir. İlişkiniz bugün hangi noktadaysa bu duruma getiren çok farklı dinamikler vardır. Sistemsel ve yapısal olarak analiz edildiğinde ilişkiniz konusunda daha fazla iç görü kazanırsınız.
“EŞİNİZ NE YAPARSA ONA SEVECEN DİYEBİLİRSİNİZ”
Beş Sevgi dili kavramını öğrenmeniz ilişkinize davranışsal anlamda neler katabileceğiniz konusunda sizi destekleyecektir. Eşinizin ve kendinizin Sevgi Dilini öğrenmek için şu soruları sorabilirsiniz. Bu çalışmayı partnerinizle birlikte karşılıklı olarak yapabilirsiniz. Eşimden en çok beklediğim şey ne? Eşiniz ne yaparsa ona sevecen diyebilirsiniz. Eşine sevgini nasıl ifade etmeye çalışırsın? Zira eşin için yaptığın şeyler büyük olasılıkla kendi sevgi dilin. Eşinizin sevgi ihtiyacını karşılamak her gün bilinçli olarak yaptığınız bir tercihtir. Hissetmediğin bir şey hissettiğini iddia edersen bu riyakârlık olur fakat o kişinin yararı ve beğenisi için sevgi davranışlarında bulunursan sevdiğin için yararlı ve olumlu bir şeyler tercih etmişsindir. Chapman, eğer evliliğinizi sürdüreceksiniz eşinizin baskın sevgi dilini konuşmak zorundasınız der. Dolayısıyla sevmeye karar verirsek bunu eşimizin dilediği şekilde ifade etmeliyiz.