Merhaba çok değerli SES Gazetesi takipçileri. Arkadaşlar bu haftaki kilit kelimemiz ‘Pomodoro’. Nedir bu pomodoro hep birlikte inceleyelim. ‘Pomodoro’ arkadaşlar yeni nesil çalışma şeklidir. Zamanı verimli kullanmak için geliştirilmiş bir zaman yönetimi tekniğidir. Verimli çalışmak ve zamanı iyi yönetmek konusunda sıkıntınız var ise bu teknik tam size göre diyebilirim.
Eğer verimli bir çalışma istiyorsanız, bunun ilk sırrı zamanı iyi kullanmaktan geçer. Günümüzde ders çalışmayı daha faydalı hale getirmek için bir çok teknik vardır. Pomodoro tekniği içlerinden öne çıkanlar listesine girdi bile.
Pomodoro’nun kelime anlamını inceleyecek olursak İtalyanca’da domates anlamına geliyor.
NASIL UYGULANIR?
Bu tekniğin temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bunları takip eden mini molalar yatıyor.
Çalışma süresinizi 25 dakika yapın ve bunun devamında sadece 5 dakikalık molanın toplamından oluşan 30 dakikalık bölüme 1 pomodoro denir. 4 pomodorodan sonra 20-30 dakika arasında büyük molalar verebilirsiniz.
Kısa molaların amacı dikkatiniz hep taze olur, odaklanma maksimuma ulaşır ve zihinsel yorgunluğunuz azalır. Böylece verimli çalışmanız ve üretkenliğiniz artar.
PÜF NOKTALARI
İlk olarak çalışacağınız konu belli olsun ve o konuyu kaç pomodoro’dan bitirebileceğinizi hesaplayın. Daha sonra 25 dakika boyunca sadece seçtiğiniz o konuya çalışın ve başka bir şeyle ilgilenmeyin. 5 dakikalık mola sırasında ise dersle ilgili hiçbir şey düşünmeyin sadece dinlenin. Bunu aynı şekilde tekrarlayın. 4 pomodoro’ya ulaştığınızda 20-30 dakikalık mola verin ve bu döngüyü istediğiniz kadar tekrarlayın.
İnşallah yararlı bir bilgi olur.
Kalın Sağlıcakla
Saygılarımla…