Zaman zaman, çocuklarımıza nasihat etmek isteriz. Hayattan elde ettiğimiz tecrübeleri paylaşmak, çocuklarımızın karşısına çıkacak engelleri nasıl aşacağını birinci ağızdan, anneden, babadan duymasını isteriz. Çünkü yarın çocuğumuz annem şöyle demişti, babam şunu tavsiye etmişti, diyecektir.
Evlenecek, sınava girecek, işe başlayacak kızımıza, oğlumuza yapacağımız nasihatleri belki şimdiden düşünürüz.
Eğer ömrüm vefa eder de çocuklarımın sınav zamanlarını görebilirsem tam sınav günü̈ karşıma alıp şöyle diyeceğim:
“Yavrucuğum, bugün bir sınava gireceksin. Önemli bir sınav, eğitim hayatında etkisi büyük. Ama şunu bil ki bundan çok daha önemli sınavlar var kazanman gereken.
Günün birinde yerde bir cüzdan görür ve kimse seni görmediği halde cebine koymak yerine sahibini ararsan, işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun.
Bir gariban gördüğünde, cüzdanında yalnız sana yetecek kadar paran varken çıkarıp yarısını ona uzatabiliyorsan; işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun.
Kıldığın namaz seni ‘insan’ kılıyor, tuttuğun oruç̧ seni günahtan uzak tutuyor, verdiğin zekatla yüreğini zenginleştirebiliyorsan; işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun.
Dünya kendi etrafında dönünce gece ve gündüz meydana geliyor. Dünya güneşin etrafında dönünce mevsimler meydana geliyor, bunu görüyor ve biliyorsun. Ama dünyayı kendi etrafında ve güneşin etrafında bir DÖNDÜREN var. O da ALLAH’tır, bunu unutmaz ve her an ALLAH’ın büyüklüğünü hatırlarsan, işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun. Suyun kaldırma kuvvetini bildiğin kadar düşeni de kaldırmayı biliyorsan, ‘el iyisi’ olmaktan sıyrılıp elinden gelenin ‘en iyisi’ olmaya gayret ediyorsan, dünyadaki bütün sınavların seni asıl yurduna taşıdığını görüyorsan; işte o zaman ‘sınavı kazanmış’ olursun... “ 100 bin liralık saatle bin liralık saat aynı zamanı gösterir. İçinde huzur yoksa milyonluk malikâne ile kulübe arasında fark yoktur. İkinci el bir araba da son model lüks bir otomobil de seni aynı yere götürür. Ölünce toprakta herkes için açılan çukur aynıdır. Önemli olan kim olduğunuzu unutmadan yaşayabilirsen; işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun... “
Kız çocuğuma nasihat ederken, doğduğunda babana cennet kapıları açılır, evlendiğinde kocanın imanın yarısını tamamlar, anne olduğunda cennet ayaklarının altındadır, işte bunu unutmazsan, kıymetinin ne kadar büyük olduğunu hatırdan çıkarmazsan, işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun... “
Anne baba olarak karakteri güzel olsun diye ömür harcadığımız evlatlarımızın kaderini, hiç tanımadığı bir insan birkaç saatte değiştirebilir. İşte bu nedenle en güzel duadır.
“RABBİM İYİLERLE KARŞILAŞTIRSIN” (Amin) diyorsan işte o zaman ‘sınavı kazanmış̧’ olursun...
Cuma’nın rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun.