Kuşadası, turizmin öncülerinden olmasına rağmen turizmde istenen noktaya geldiğini söylemek çok zor. Şu anda bazı istisnaları saymazsak Kuşadası Turizmi deniz-kum-güneş ekseni etrafında dönüyor. Hatta yaşanan pandemi nedeniyle bu eksen de sıkıntıda.
Turizmcilerin yıllardır dilinden düşürmediği konudur turizmin çeşitlendirilmesi. Kuşadası’nda da turizmin çeşitlendirilmesi arayışları var tabii ki. Kongre turizmi öneriliyordu ve kongre merkezi yapıldıktan sonra birkaç sosyal aktivite dışında hayvancılık fuarlarına ev sahipliği yaptı. Demek ki bu işte de sıkıntı var. Yaklaşık üç yıldır kapalı güzelim kongre merkezi.
Peki, Kuşadası turizminin deniz-kum-güneş ekseninden çıkartılması başka alternatifler yok mu? Var tabii ki; önerilen sağlık turizmi, kültür turizmi vb. alternatiflerin dışında yabancıların Agro-turizm adını verdikleri çiftlik-tarım turizmi geliyor.
Türkiye’de çiftlik turizminin tanıtımı yeterince yapılmasa da her yıl yüzlerce yabancı turist tatillerini çiftliklerde geçirmek için Türkiye’ye geliyor. Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz gibi pek çok bölgede bulunan bu çiftliklere yabancılar kadar Türkler de ilgi gösteriyor. Çiftlik turizmi ile ilgili çalışmalar ise şu anda Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin bir organizasyonu olan TaTuTa ve TEMA tarafından yürütülüyor.
Bu manada İlçemizde Değirmen çiftliği de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor. Kuşadası için yeterlimidir? Değil daha fazla sayıda olması gerekir. Bu turizm şekli konaklama, gezip görme, ürünlerin tadına bakmanın yanında bizzat çiftlikteki tarımsal üretim faaliyetlerine katılma şeklinde tanımlanabilir.
TaTuTa tarafından yürütülen proje, Türkiye’deki ekolojik tarımla uğraşan çiftlikleri kapsıyor. Tatilinizi ekolojik çiftlikte ziyaretçi olarak kalıp doğanın tadını çıkararak geçirebileceğiniz gibi çiftlik hayatını tanıyarak ve tarlada ya da bahçede çalışarak da geçirebiliyorsunuz.
TEMA tarafından yürütülen proje ise Türkiye’nin el değmemiş doğal güzelliklerini tanımak isteyenleri bekliyor. TEMA’nın yürüttüğü, Türkiye’nin doğallığını koruyabilmiş ender yerlerini tanıtmak ve bu bölgelere erozyonla ve çölleşme bilincini oluşturmak için başlatılan ekoturizm çalışmaları aynı zamanda bölge insanına yeni bir geçim kaynağı oluşturulması amaçlanmış.
Birleşmiş Milletler desteğiyle başlayan TaTuTa projesi, ziyaretçileri ekolojik tarımla uğraşan çiftliklerde ağırlıyor. Köy hayatını ve üretimin nasıl yapıldığını öğrenme fırsatı bulan TaTuTa ziyaretçileri, meyve bahçesinde ya da tarlada çalışma fırsatı bulurken, şehrin gürültüsünde uzak doğayla baş başa huzurlu bir tatil yapma imkânına da kavuşuyor
Bütün bir yıl boyu, şehrin göbeğindeki gökdelenin üst katlarından birinde siyah camlarından gökyüzünü bile göremediğiniz ofisinizden çıkıp bir haftalığına çiftçi olmaya ne dersiniz? Kuşadası’nda zeytin, Selçuk’ta portakal, Rize’de yağmur ormanları içinde fındık hasadı yapabilir, Urfa’da koyun otlatabilir veya Erzincan Kemaliye’de dut bahçelerinde çalışabilirsiniz.
Bir "tarım turisti" olmak için yapılması gerekenler oldukça basit. Öncelikle ziyaretçiler gitmek istedikleri çiftlikleri seçiyorlar. Her çiftliğin ziyaretçi kabul dönemleri var. Ziyaretçi kabul dönemi ve çiftliklerin özelliklerine göre yapılan tercihlerin ardından, konuk mu yoksa gönüllü mü gitmek istediğinize karar veriyorsunuz. Konuk olarak çiftliklere gidenler eko-pansiyon tarzı yerlerde ya da çiftliklerdeki konuk odalarında kalıyorlar. Güneyde deniz kenarındaki bir otelde ya da pansiyonda konaklamak gibi...
Gönüllü olarak çiftlikleri ziyaret etmek isterseniz, hiçbir maddi katkı yapmadan mevsimlik işçi gibi gittiğiniz çiftlikte çalışmanız gerekiyor. Bunun karşılığında çiftlik sahibi size yemek ve kalacak yer veriyor. Tarlada ya da bahçede çalışıp hem ekolojik tarımı öğreniyor hem de salça yapmayı, turşu kurmayı öğrenerek evinize dönüyorsunuz.
Pandemi döneminde doğal yaşamım daha da önemli olduğu şu günlerde tarım turizmi daha da ön plana çıkabilir.
Hadi bakalım Kuşadası Turizmcileri bu konuda Kuşadası’nda neler yapılabileceğini beraberce tartışalım ve bu konuyu hep birlikte geliştirelim.
Tarımcılar tarım tarafıyla ilgilenir, size de turizm tarafıyla ilgilenmek kalıyor…
Sağlıcakla kalın. Hasan GÖÇMEN
Ziraat Mühendisi