ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİMLİ VE GÜVENDE
Bir tarafımız yangın yeri, diğer tarafımız sular altında.
Sınırlarımız delik deşik, her yanımız mülteci dolu.
Milletin parasını, millete sormadan Somali’ye hibe eden bir hükümet.
Kendi vatanında üvey evlat muamelesi gören bir millet.
*
Her sabah zengin ve yakışıklı bir aristokrat olarak uyandığım için vatanımda yaşananların farkında olmadığımı sanmayın sakın.
Röptaşambırımı üzerime geçirip, taze sıkılmış portakal suyumu yudumlarken ülkemin sorunlarını düşünüp durdum.
Ben ülke sorunlarını düşünürken telefonum çaldı.
Arayan gazeteci bir meslektaşımdı ve iki tane küçük çocuğu olduğu için uygun şartlarda bir kreş arayışı vardı.
“Kreşler çok pahalı. İki çocuk olunca nasıl altından kalkabilirim bilemedim. Başkanımız olarak bir yardımın olur mu?” diye sordu.
“Ülkenin sorunlarını bir kenara bırak cemiyetinin üyesi meslektaşının sorunu ile ilgilen” dedim kendi kendime ve birkaç ay önce Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından açılışı yapılan Uçan Balon Çocuk Gelişim Merkezi geldi aklıma.
“Şartlarını bilmiyorum ancak görüşüp bilgi vereyim sana” dedim.
*
Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Onur Arazsu’yu aradım.
Konuyu aktardım ve kendisi de bana Uçan Balon Çocuk Gelişim Merkezi Müdürü Öykü Özbek Eryılmaz ile görüşebileceğimi söyledi.
Öykü hanımı aradım.
Gerekli olan şartların sağlanması durumunda yardımcı olacaklarını söyledi ve yardımcı da oldu.
*
Gerekli yasal şartları taşıyan gazeteci meslektaşımın iki küçük çocuğu hemen hemen bir çocuk fiyatına bu hizmetten faydalanma hakkı kazandı.
Portakal suyumu yudumlamaya devam ederken “Keşke güzel ülkemin sorunlarını böyle bir telefonla çözebilsem” diye söylendim.
*
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun annelik içgüdüsü ile yaptığı bu hizmeti takdirle karşılamak gerekir.
Çünkü olay sadece daha ucuz bir çocuk eğitim merkezi yapmak değil.
Gözümüzden sakındığımız çocuklarımızın orada alacakları eğitim ve güvende olacaklarını bilmek paradan daha önemli.
*
Öykü hanımı bir süre sonra tekrar aradım.
“Neler yapıyorsunuz? Nasıl hizmetler veriyorsunuz?” diye sordum.
Türkçe Dil etkinlikleri
Matematik çalışmaları
Eğlenceli bilim
İngilizce eğitimi
Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları
Görsel sanatlar
Yaratıcı drama
Müzik
Beden eğitimi (hareket, oyun, jimnastik)
Satranç
Bahçe becerileri
Doğa etkinlikleri
Eğlenceli ve eğitici oyunlar ile verdikleri hizmetleri anlattı.
*
“Eğitim programımızda, öğrencilerimizin yaratıcılığının gelişmesine yardımcı olan ve onların farklı öğrenme türleri ile zeka tiplerine uygun öğrenci merkezli uygulamalarını esas alıyoruz. Öğrencilerimize deneyimlerle görerek, yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri için fırsatlar sunan eğitim sistemimizde etkili ve kalıcı öğrenme hedefleniyor” dedi.
Öğrencilerin gelişimi için temel hedeflerini de “Temel varlık sebebimizdir” diyerek şu şekilde sıraladı:
*Yaratıcı, özgüvenli, uyumlu, üretken, pozitif düşünebilen, kendilerine ve çevrelerine saygılı, paylaşımcı, öğrenmeye açık, araştırmacı bir birey olmalarını destelemek. Duyarlı ve barışçıl davranışlar kazanmalarını sağlamak.
* Bilişsel, sosyal - duygusal, psikomotor, dil gelişimlerini ve öz bakım becerilerini desteklemek.
* Portif, sanatsal ilgi ve becerilerini keşfetmelerini, geliştirmelerini sağlamak.
* Kültürel farklılıkları kabul eden, hoşgörülü, sorumluluk bilinci yüksek, kendini iyi ifade eden, sosyal, sorgulayan, keşfeden, problem çözebilen, mutlu, başarılı, bir üst yaş grubuna hazır çocuklar yetiştirmek.
*
Çocukların kendi doğal ritimlerine kulak vererek ve tam yaşadıkları çocukluklarından zevk alıp sağlıklı ve kendini gerçekleştiren bireyler olmak için gerekli deneyimleri yaşadığı, aceleye gelmemiş bir çocukluk geçirdikleri Waldorf Yaklaşımı eğitimi verdiklerini anlattı.
*
Yaratıcı, sorgulayan, kendine güvenen, karşılaştığı problemleri çözebilen, sosyal çocuklar yetiştirmedeki en geçerli yöntem olan ve tüm dünyada yıllardır başarılı sonuçlarıyla bilinen Reggio Emilia Yaklaşımı uygulandığını anlattı.
*
California Üniversitesi bünyesinde yer alan LawranceHall of Science adlı bir fen merkezi tarafından oluşturulmuş, sürekli gelişen bir program olan GEMS programından destek aldıklarını anlattı.
*
California Üniversitesi’nin desteklediği ve anaokulundan 6’ncı sınıfa kadar matematik eğitiminde öğrencinin çalışmaya katılımını sağlayan aktif matematik eğitimi sağlayan Math Their Way metodunun kurumda uygulandığını anlattı.
*
Beslenmenin bir yaşam kültürü ve becerisi olduğuna inandıkları için öğrencilerin öğretmenlerinin gözetiminde üç öğün beslenme saatine katıldıklarını ve menülerin uzman gıda mühendisleri ve diyetisyenler tarafından besin ve kalori değerleri hesaplanarak aylık olarak oluşturulduğunu anlattı.
*
En önemli konulardan biri olan güvenlik ile ilgili de çok hassas davrandıklarını, çocuk güvenliğinin en üst düzeyde tutulduğunu ve bunun nasıl olduğuyla ilgili teknik bazı bilgiler verdi.
*
Sosyal belediyeciliği Türkiye’deki diğer belediyelerden birkaç gömlek daha üstün bir şekilde gerçekleştiren Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve ekibini gelir düzeyi iyi olmayan ailelerin de çocukları için fırsat eşitliği sundukları için kutlamak gerekir.
GÜNÜN FIKRASI
Temel kahvehanede arkadaşlarıyla sohbet ederken:
“Bizum Fadime arabayı yıldırım gibi kullanayi” demiş.
Dursun şaşkınlıkla sormuş:
“Ula Temel, Fadime nasıl o kadar hızlı araba kullanıy?”
Temel gülerek cevap vermiş:
“Yok uşağum hızlı kallanmayi. Sadece yıldırım gibi ağaçlara çarpayi”
GÜNÜN TESPİTİ
“..kazana yanaşırsan ‘karası’, kötüye yanaşırsan ‘belası’ bulaşır..” BEN
“..siz ‘hoca efendi’ derken ben ‘feto’ diyordum..” GÜNÜN SÖZÜ
“..onlar diken sularken, açılan her gül’dük biz.. hep dikine boy verip, bugünlere geldik biz.. kurdun ne olduğunu şamardan bilen köpek, tutmuş bize hırlamış, uluyarak güldük biz..” KADINLAR ERKEKLER
“..kadınların alışveriş mantığı ‘polis’ gibidir.. ‘al bunu, al bunu, al al al’..”