Euzu ne demek olduğunu kısaca izah edelim. Euzu, Arapça okunuşu “Euzu billahi mineşşeytanirracim” olan, Kur’an-ı Kerim okumaya başlamadan önce söylenen ve Nahl suresinin 98. Ayet-i kerimesinde de geçtiği üzere “istiaze” olarak adlandırılan bir nevi duadır.
Euzu okumanın yani şeytandan Allah’a sığınmanın gerekliliği, Euzu ne demek olduğu, şeytandan Allah’a nasıl sığınılacağı ve niçin euzu okumak icap ettiği gibi çeşitli mevzuları “Tefcirut Tesnim” isimli kitaptan istifade ederek hazırladık. Şeytanın hilelerini anlayıp Allah’ın izniyle onu alt etmek için sonuna kadar okuyup dostlarınızla paylaşmanızı istirham ediyoruz.
Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’i ve onun ayetlerini oku­maya başlamadan önce, kovulmuş şeytandan kendisi­ne sığınmamızı emretmiştir.
“Kur’an okuduğun (okuyacağın) zaman, kovulmuş şeytandan Allah’a sığın.” (16/Nahl, 98)
Bu nedenle Kur’an okumaya başlayacağımız zaman sadece “Bismillahirrahmanirrahim” dememiz yeterli değildir; besmeleden önce “euzü besmele” çekmemiz, yani “Euzubillahimineşşeytanirracim” dememiz gerekmektedir.
Ayet-i kerimede emir, her ne kadar Peygamberimiz (s.a.v.)‘e gelmişse de O’nunla birlikte muhatap ümmetidir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.)’in ashabından biri olan Hz. Ömer (r.a.)’ın gölgesinden korkan şeytan, nasıl olur da Rasülullah (s.a.v.)’e yaklaşabilir? Kaldı ki Peygamberimiz’in şeytanı Müslüman oldu. Ayet-i kerimede “Allah’a sığın” yani “Euzu oku” emriyle muhatap olan ümmettir. Zira Peygamber (s.a.v.) Euzu okumakla emrolunursa, ümmeti evleviyetle emrolunur.
Ayet-i kerimede “Allah’a sığın” olarak ifade edilen kelimenin Arapçası Euzu ile aynı kökten gelen “isteiz” kelimesidir. Bu yüzden Euzu okumaya istilahta istiaze denir.
İstiazenin lafzı hakkında on dört rivayet vardır. Bunlar içinde en tercih edilen “Euzu billahi mineşşeytanirracim” lafzıdır ki bu husustaki en sabit rivayet budur. Her ne kadar “esteîzü billah” sözü Rabbimizin yukarıdaki Ayet-i Kerimesinde bulunan “isteiz” (sığın) emrine dil açısından daha muvafık ise de, “Euzu billahi mineşşeytanirracim” rivayet açısından daha güçlüdür.
Hanefi mezhebine göre namazda Euzu okumak kıraat içindir. Birinci rekatta okunur, diğerlerinde okunmaz ve cemaat de okumaz.
Bu arada Kur’an’ı okurken olduğu gibi dinlerken de “euzü besmele” çekmeyi, kovulmuş şeytandan Allah'a sığınmayı unutmamamız gerekmektedir. Çünkü okurken ayetleri yanlış anlamamız mümkün olduğu gibi, dinlerken de yanlış anlamamız mümkündür. Bu nedenle, her iki durumda da merhamet sahibi Rabbimize sığınmamız gerekmektedir.