Aydın’ın son 15-20 yılı içinde siyasete damga vuran isimleri kaleme aldığımız yazı dizimizde geçtiğimiz hafta Özlem Çerçioğlu’nun milletvekillik dönemi olan 2002-2009 arasını anlatmıştık.
*
Bir buçuk dönemdir CHP Aydın Milletvekilliği yapan Çerçioğlu, 2009 Mart’ında yapılacak seçimler için adaylığını açıkladığında açıkçası şaşırmıştım..
*
Partinin en etkili isimlerinden birisi haline gelmiş bir milletvekili neden bırakıp gelip belediye başkanlığına razı olsun? Her şeyden önemlisi yıllardır CHP’nin kazanmadığı Aydın’da DP’den mevcut başkan İlhami Ortekin, MHP’den eski başkan Hüseyin Aksu ve AK Parti’den Mustafa Ancın’la bu yarışa girsin?
*
Dört güçlü aday içerisinde çok az oy farkıyla başkanlığı kazanan Özlem Çerçioğlu oldu.
*
Bu günlerde onun 18 saat çalıştığından bahsedenlere söylemek isterim ki ben o seçim döneminde daha fazla çalıştığının canlı şahidiyim.
*
Sadece kendisi değil ekibi ile birlikte sokak sokak çalışmanın mükafatıydı Aydın Belediye Başkanlığı.
*
Örneğin ya 13. Ya da 15. Sıra meclis üyesi adayıydı Barış Altıntaş. Belki de en çok koşanlardan da biriydi.
*
En son CHP’li başkan Muhterem Ağababaoğlu ile 1980 darbesi sonrası Aydın’ı kaybeden CHP çalışmasının karşılığını almış ve 29 yıl sonra yeniden Aydın Belediyesi’ni kazanmıştı.
*
Seçimin hemen ardından milletvekilliğinden istifa eden (7 Nisan 2009) Özlem Çerçioğlu kolları sıvadı ve ekibini kurarak çalışmaya başladı.
*
Şu sıralar (bilhassa pandemi şartlarında) fabrika gibi çalışan Aydın Belediyesi Hizmet Ağı diye bildiğimiz AYBA’nın temelleri o yıllarda atıldı.
*
Özlem Çerçioğlu’nun en önem verdiği konuların başında anne ve çocuklar vardır. Ona göre ev ekonomisine katkı sağlayan güçlü bir kadın hem aileyi ayakta tutar hem de çocuklarını.
*
Bu sebeple Aydın Belediye Başkanlığı döneminde bilhassa kadın ve çocuklara yönelik projeleriyle bilinen Çerçioğlu daha sonra büyükşehirde tüm ilçelerde aynı yöntemi uyguladı.
*
Yaşanan bir kaç mafyavari olay karşısında duruşunu hiç bozmayan ve inatla işin üzerine giden Çerçioğlu’na halkın sevgisi daha da arttı.
*
Bu esnada ona “Topuklu Efe” dendi. Polemiklerin önüne geçmek için açıklayayım. Bu ismi ilk kullananlar İbrahim Gürdal, Ümit Kutbay ve benim. Kullanıldığı ilk gazetede Aydın Nethaber’dir...
*
Çalışmalarıyla Aydın’da kendi partisinden olmayan kadınların bile oyunu alan Özlem Çerçioğlu için siyasi tarihinin üçüncü evresi başlamak üzereydi.
*
2014’te artık Aydın Büyükşehir oluyordu...
*
Haftaya görüşmek üzere...