Hiçbir işte çalışmamış, genç yaşta evlenerek çocuk sahibi olan ev hanımları son zamanlarda nasıl emekli olurum sorusunu sorarak emekli maaşı almanın yollarını aramaktadır.
Haber sitelerinde de sık sık yer alan konu ev hanımlarının dikkatini çekmekte olup, ev hanımlarının emekliliği ile ilgili düzenlemelerin yasallaşıp yasallaşmadığı sorulmaktadır.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının “çalışmasa dahi borçlanarak emekli” olabileceğini ifade etti.
Normal şartlarda; 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekliliği için 7.200 prim gününe sahip olması ve en az 20 yıl çalışma hayatına devam etmesi gerekmektedir.
27.dönem, 2/2492 taksim/esas no.lu 30/12/2019 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi 06/01/2020 tarihinde Meclis Plan Bütçe Komisyonuna sevk edilmiştir.
Teklifin yasalaşması durumunda ev hanımları hiç çalışmasa dahi belirlenen şartlara uygun olması halinde emekli olabileceklerdir. 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabileceklerdir. Ancak emeklilik talebinde bulunacak ev hanımlarının yasa tasarısında belirtilen şartlara uygunluk göstermesi gerekmektedir. İlgili yasa tasarısının kapmasında yer alan şartlar ise; Eve hanımı kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikâh ile evlenmiş olması, 25 yıl ve üzerinde evlilik süresinin bulunması,
Yaş şartının yerine getirilmiş olması, yani ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğması şarttır. Ev hanımlarının bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurmuş olması,
Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağının olmaması, yani sigortalı bir işte çalışmamış olması,
Belirli bir süre Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması,
Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinden herhangi bir maaş (dul ve yetim aylığı vb.) alınmaması,
Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) gibi şartlar istenmektedir.
Kanun teklifi ev hanımlarına umut ışığı olmuşsa da hiç çalışması olmayan ev kadını, emekli olabilmek için 7.200 gün üzerinden prim ödemesi gerekmektedir.
Ödenecek olan prim tutarının hesaplanmasına yönelik iki yöntem bulunmaktadır. Yurtdışı borçlanması veya analık borçlanması yönetimi şeklinde.
Yurtdışı borçlanması yönetimi ile 317.808,00.-TL prim ödenmesi gerekmekte, Analık (doğum) borçlanması yönetimi kabul edilecek olur ise ev hanımları her gün için 31,39.- TL’den 7.200 gün için toplamda 226.008,00.-TL ödeyerek emekli olabilecektir.
Hangi yöntemin kabul edileceği ise yasa teklifinin kabul edilip, onaylanarak kanunlaşmasından sonra belli olacaktır. Günlük prim tutarları her yıl değişmekte olup, teklifin yasallaşması ile birçok soru cevap bulmuş olacaktır. Ali Rıza EFE
Mali Müşavir