Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü insani yardım kuruluşu olan ve 153 yılı geride bırakan Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor.
1. Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü insani yardım kuruluşu olan ve 153 yılı geride bırakan Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor. Bölgesinin en büyük, dünyanın ise sayılı insani yardım kuruluşlarından olan Türk Kızılay, Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun en aktif üyesi olmasının yanı sıra Federasyon Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor.
2. Kızılay, cephe gerisinde yüzbinlerce askerin yaralarını sardı. Kızılay, 1877 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu.
3. Kızılay, Tarihi boyunca halk sağlığında devlete yardımcı rolüyle en önemli kuruluşlarımızdan biri oldu. I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini sağlayan Kızılay, koronavirüs salgınından etkilenenlere de yardımlarıyla destek oldu.
4. Ülkemizdeki kan ihtiyacını karşılayan öncü kuruluş. 1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan ve 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği günden bugüne kan bağış oranını artıran Kızılay, ülke geneline yayılmış hizmet birimlerinde görevli yaklaşık 4 bin personel ile 300 noktada kan bağışı alıyor. Her gün 1500 hastanenin kan bileşeni ihtiyacını karşılayan Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacının tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor. İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için de 2013 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay iş birliğiyle “Türkök Projesi” yürütülüyor. Kızılay, bugüne kadar yaklaşık 12 milyon kan bağışçısından kan toplayarak hastaların şifa bulmasına vesile oldu.
5. Kızılay koronavirüs hastalığının tedavisinde ön cephede rol aldı. Koronavirüs salgını döneminde İmmün Plazma Yöntemiyle Tedavi de katkılar sağlayan Kızılay, bu tedavi yönteminin yaygınlaşması, toplumumuz tarafından benimsenmesi için çalışmalar yaptı. Kızılay, binlerce hastanın bağışlanan immün plazmalarla iyileşmesine katkı sağlarken yaşanabilecek yeni salgın dalgalarına yönelik de biobankalar oluşturdu.
6. Kızılay afet operasyon gücüyle bölgesinde lider insani aktörlerin başında geliyor. Kurulduğu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakımından kendini donatan, insani yardım serüveninde baş aktör olarak yer alan Kızılay’ın, bugün Bölge Afet Yönetim, Afet Müdahale ile Lojistik Merkezleri, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, yüzbinlere acil barınma ve beslenme imkânı verebilecek kapasitesi bulunuyor.
7. İyiliğin amiral gemisi Kızılay, yürüttüğü sosyal yardım projeleriyle milyonlarca insanı destekledi. Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılay; sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor. Hayırseverlerin desteğiyle yapılan yardımlarla geçtiğimiz yıl yurt içinde 26.016.591 kişiye ulaşılırken hem yurt içinde hem de yurt dışında toplam yaklaşık 37 milyon kişiye yardım edildi.
8. Yardımlar dünyaya uzanıyor. Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. Uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye’nin girişimci ve insani dış politika vizyonuna büyük katkılar sağlıyor. Bugün Gazze’de, Azerbaycan’da, Somali’de, Endonezya’da, Yemen’de, Suriye’de, Irak’ta ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürüten Kızılay’ın dünya genelinde 17 delegasyonu bulunuyor. Kızılay, geçtiğimiz yıl ülke sınırları dışında 8.250.000 insana yardım eli uzattı.
9. gonulluol.org’la Hedef 2 Milyon Eğitilmiş Gönüllü. Tüm insani çalışmalarına gönüllülerin de katkılarını dahil etmek için gönüllü yönetim sistemini geliştiren Kızılay, içerdiği teknolojik yenikliklerle hem dijital bir sistem hem de sosyal ağ özellikleri taşıyan gonulluol.org platformunu hayata geçirdi. 6 ay içerisinde platforma kaydolarak göreve hazır olduklarını bildiren gönüllülerin sayısı 132 bini geçti. Kaydolan gönüllüler, oryantasyon ve seçecekleri gönüllülük alanları için eğitimler alabiliyor. Kızılay, hedeflediği 2 milyon eğitimli gönüllüyü de iyilik saflarına katmak için adım adım ilerliyor.
10. Kızılay’ın tüm insani yardım çalışmaları hayırsever halkımızın destek ve bağışlarıyla gerçekleşiyor. Ülke genelindeki şubeleri, temsilcilikleri, yüz binlerce üyesi ve gönüllüsü ile Türk Kızılay, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.
11. Kızılay’a yapacağınız bağışlar sayesinde ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülüyor. Bağışlar tüm banka şubelerinde Kızılay hesapları, PTT şubelerinin 2868 no’lu Kızılay posta çeki, şubelerimiz, kizilay.org.tr web sitemiz,2868 bağış (10TL), 1877 fitre/fidye (27TL) sms hattımız ve 168 çağrı merkezimiz üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.