Merhaba değerli SES Gazetesi okuyucuları. Geçen hafta sizlere babalık duygusundan bahsetmiştim. Bu hafta ‘genel kültür bilgisiyle karşınızdayım. Sizlere ‘Dünyanın en mutlu ülkeleri’nden bahsetmek istiyorum. Listenin başındaki ülkelere bakınca, eğitim seviyesi yüksek, ekonomik olarak kalkınmış, refah bir yaşama sahip milletler olduğu çok net ortada yer alıyor. Benim görüşüm budur.
İklimin ve coğrafyanın mutluluğa engel olmadığını, insana verilen bir değerin olduğunu, sunulan imkan ve olanakların olduğunu ve en önemlisi oturmuş bir hukuk sistemi ve çalışma ahlakı olduğunu görmüş olduk. Aman canım yemişim bunları ucunda ölüm var diyebilirsiniz. Yaşamak güzeldir ey güzel insan. Yeter ki çevrenizde ki sizi mutsuz eden kişileri kendinizden uzak tutun. Gerilmeyin, sakinliğinizi koruyun ve son olarak takmamayı öğrenin. (bunları başaran insanoğlu formülünü bana da yazsın. Ben başaramıyorum çünkü)
Hep birlikte bir bakalım. Belkide her milletin mutluluk algısı ve anlayışı görece farklıdır veya bu ankette bir yanlışlık olabilir. En çok intiharın olduğu Beyaz Zambaklar Ülkesindeki mutlu insanların çokluğu nasıl açıklanır bilemedim.
Peki, Türkiye bu listenin kaçıncı sırasında? İşte dünyanın en mutlu ülkeleri;
1-Finlandiya -7,89
2-İzlanda -7,58
3-Danimarka -7,52
4-İsviçre -7,51
5-Hollanda -7,50
6-İsveç -7,31
7-Almanya -7,31
8-Norveç -7,29
9-Yeni Zelanda -7,26
10-Avusturya -7,21
.
14-ABD - 7.03
.
78- Türkiye - 4,86