Çocukluktan gençliğe geçiş karmaşık bir süreçtir. Bu karmaşa içinde aile kavramı çocuğun gözümde eski önemini yitirmekteyken aile için ise çocuklarının kontrolü daha zor olduğu için çatışmalar kaçınılmaz olabilir. Ergenliğe geçiş yaşayan çocuğunuz için artık “melek annem, güçlü babam” düşüncelerinin yerini “bunlar ne biliyor ki zaten”, “eski kafalılar” “zamanın gerisinde kaldılar” gibi düşünceler almaktadır. Artık çocuğunuz için arkadaşları ön plana geçmeye başlarken, odası içinde yalnız zaman geçirmek isteyen, sizinle birlikte olmaktan hoşlanmayan, sorumlulukları hatırlatıldığında size öfkelenen bir genç meydana gelmiştir.

PEKİ NE ZAMAN BAŞLAR BU ERGENLİK?


Son günlerde birçok çocuğun artık erken ergenliğe girdiğini gözlemlemekteyiz. Çocukları erken yaşta cinsiyet rolleri ile tanışması, ekranlarda cinsel uyaranların fazlalaşması, sosyal medya ve dizilerde özendirilen hayat tarzları ile beraber pandemi süreci de bu erken ergenlikte etken olmuştur. Kız çocukları için 7-8 yaşları, erkekler için ise 8-9 yaşları artık ön ergenlikten bahsettiğimiz ve belirtilerin başladığı bir dönem olarak düşünebiliriz. Artık size karşı gelmeye başlayan, ben de biliyorum havaları geliştiren, vücuduyla daha çok ilgilenen, makyaj yapan, arkadaşları ile ilgilenen bir çocuğunuz varsa ergenliğe merhaba demek gerekir. Çocukların bedensel, ruhsal ve hormanal yönden günün gününe uymadığı bir süreçten geçtiği bu dönemde anne babaların da izleyeceği yol çok önemlidir.

GENÇLERİ YARGILAMAMAK GEREKİR


Anne baba olmak demek bu dönemde biraz sabır biraz bilgi ile birlikte yaşına uygun ilgi gerektiren bir süreçtir. Böyle bir dönemde anne babaların da zaman zaman umutsuzluğa düşmeleri ve bu dönemin hiç bitmeyeceğini düşünmeleri son derece normaldir. Özellikle sabrınızın tükendiği artık tahammül edemediğiniz bir durum olursa psikiyatrik destek almaktan çekinmemek gerekir. Bu dönemde gençleri yargılamamak, nasihat etmemek gerekirken sorumluk özgürlük dengesini kurmak, bir yandan takip ederken bir yanda güvenlik ilişkisi kurmak maharet gerektirir. Mutlaka ergenlik dönemiyle ilgili kitaplar okumak ve bilgilenmek gerekir. Özgürlüğe giden yolda size olan ihtiyaçları kaçınılmaz olan ergenler için kendi ruh sağlığınızı ihmal etmeyin. Unutmamamız gereken şey; siz genç oldunuz, onlar yetişkin olmadı, siz evlat oldunuz onlar anne-baba olmadı. Ergenlerin fırtınalı bir bedende size ihtiyaçları var.