Uzun süren pandemi dönemi hepimizin rutin hayatını etkilemesinin yanı sıra birçok çocukta da davranış problemlerinin artmasına neden oldu. Son zamanlarda çocuk psikiyatri klinikleri hiç olmadığı kadar çok kaygılı, depresif ve davranış bozuklukları geliştirmiş çocukları ağırlamakta.
Birçok aile çocuklarının internet bağımlılığından, canlı derslere girmemesinden, anne-babaya yapışmalarından bahsederken kimisi de öfkeli, diklenen sorumluluklarını erteleyen, uyumak bilmeyen çocuklardan bahseder oldu. Peki nasıl yapmalı anne-babalar nasıl destek olmalı?
Çocuklarımızın pandemi gibi büyük bir belirsizlik ve stres kaynağıyla baş etmesini beklerken kendimizin bu duruma nasıl bir tepki verdiğimizi fark etmemiz gerekir. Bugün birçok anne-baba elinde telefonla gezmekte en ufak durumlarda bile aile içinde geçimsizlik çıkabilmektedir. Çünkü belirsizlik anne-baba olarak bizlerde de belirgin bir kaygı uyandırmış geleceğimize olan umudumuzu yitirmemize neden olup bizleri de mutsuz bireyler haline dönüştürmüş olabilir. Artan sıkkınlık zaman zaman boş vermişliğe dönüşmüş sorumluluklarımızın önemi olmadığı yanılsamasına neden olmuş olabilir.
ÇOCUKLARINIZA MODEL OLMAK GEREKİR
İşte anne-babalar burada kendi ruh sağlıkları için duygu düşüncelerini kontrol etmeli eğer içinden çıkılmadık ruh halindeyseler psikiyatriden destek almalıdır. Kısaca çocuklarımıza destek olmak öncelikle anne-babaların kendi ruh sağlıklarıyla başlar. Kendi duygularımızı yönetebildikten sonra çocuklarımız için ilk yapmamız gereken durum kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri ortam yaratmaktır. Bu ortam aile üyelerinin hep birlikte birbirlerine zaman ayırdıkları bir zaman dilimi olabilir. Burada tabi ki eğer çocuklarımıza bilgisayar tablet ve telefon konusunda sınır koy(a)mıyorsak böyle bir ortam yaratmak çok zor olabilmektedir. Çocuklarınızla bağ kurmak, onların ilgi ve ihtiyaçlarını bilmek gerekir.” Çok bilen” bir ebeveyn olmak yerine bağ kuran söylediklerini dinleyen ebeveyn olmak çocukların kendilerini anlaşılmış hissetmelerinin temel adımı olmaktadır. Çocuklarınız pandemi hakkında sorular sorabilmeli ve sizden dürüst pozitif cevaplar almalıdırlar. Rutin alışkanlıklar oluşturmak ve onlara model olmak gerekir. Öfke krizleri yaşarlarsa onlara zaman tanıyarak ve sakin kalmaya çalışarak stres yönetimi yapmanız bu dönemde daha da önem kazanmıştır. Aile etkinlikleri birlikte film zamanı oluşturabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızı çevrimiçi olduğu saatlerde güvende tutmak adına güvenli internete geçip orada yabancılarla iletişime geçmemeleri kişisel bilgilerini vermemeyi öğretmek gerekir. Zor zamanlar geçirmekteyiz ve bitmeyen bir salgının şu ana kadar olmadı. O yüzden kendinizin ve çocuklarınızın ruh sağlığını ihmal etmeyiniz.