Kovid-19 salgın sürecinde ikinci defa kontrollü normalleşme sürecine girdik. Ama gidişat ve Sağlık Bakanlığı verileri işin raydan çıkmak üzere olduğunu gösteriyor. Bu normalleşme belki esnaflar için zorunlu hale gelmişti ama gelecek için endişe verici boyutlara gelmek üzere. Kontrolden çıkmadan alınacak bireysel tedbirlerle treni devirmeden durdurabiliriz.
Aydın’da salgının hızla yayıldığını ben değil, Sağlık Bakanlığı verileri söylüyor. Bu verileri dikkate alıp, yükselişe tersine çevirmekte bizim elimizde. Bakanlık verilerine göre, 8-14 Şubat tarihleri arasında Aydın’ın vaka sayısı 100 bin kişide 35,21 seviyesindeydi. 27 Şubat 4 Mart tarihlerinde bu oran 42.24’lere, geçtiğimiz haftada 100 bin kişide 49.42’ye yükseldi.
Akşam sabah açıklanacak yeni oranlarda Aydın yüz binde 50 bandını aşması kaçınılmaz. Bu da demek oluyor ki orta riskli iller arasında yer Aydın, sarıdan turuncuya dönerek yüksek riskli iller arasına dahil oluyor.
Bu yükseliş yasakların tekrar gündeme gelmesi anlamına geleceğinden endişelendirmesin. Bu yükseliş sizi birçok kapıya ambulansın yanaşması anlamına geleceğinden endişelendirsin. Belki bugüne kadar virüs kaynaklı sağlık hizmeti alma gereksinimi duymamışsınızdır. Önlem almadığımız ve kurallara riayet etmediğimiz sürece bir gün bu virüs illetine sizin de yakalanmanız kaçınılmaz olacaktır.
Bu dönemde yapılabilecek en iyi şey, yasaklar varmış gibi hareket edip, bireysel olarak kendini ve aileni korumaya almaktır. Rakamların da verdiği bilgilere göre kontrolden çıkmak üzereyiz. Sanki ilk defa virüs ile tanışmış gibi hassasiyet yüzdemizi yükseltmeliyiz. Toplumumuzda virüs konusu artık alışılagelmiş sıradanlaşmıştır. Bu sıradanlaşma bizi felakete sürükler…
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasıyla yazımı noktalamak istiyorum. “Kademeli ve kontrollü normalleşme için tedbirlere her zamankinden daha çok özen gösterelim. Rehavete kapılmayalım. Güzel günler uzak değil, yeter ki kurallara uyma noktasında birbirimize destek olalım."