Uzun yıllardır süregelen alışkanlıklarımız her konuda olduğu gibi mülk alım-satımında da hızlı bir şekilde dijital ve teknolojik çağa ayak uydurarak, aracı ve komisyoncu gibi terimlerden hızlıca sıyrılıp gayrimenkul danışmanlığı adını almıştır. Bu süreçte ki hızlı değişimin evreleri günümüzde mesleki uzmanlaşmaya kadar gelip dayandı ise de gelişim ve yenilikler son sürat devam etmektedir.
EMLAKÇILIK MESLEĞİNİ daha önceleri ev, arazi, tarla, bağ ve bahçe konularına hakim, kimin hangi gayrimenkulü alabilecek bütçeye sahip olduğunu bilen, kimin acil satıcı olduğuna emin olan, hatta satışta olan mülkü kimin alması gerektiğine kanaat getiren ciddi alıcı mı yoksa sorucu mu olduğunu kısa sürede analiz edebilen kişiydi. Dahasında ileri görüş yeteneğini konuşturup birkaç yıla varmadan satışa çıkacak mülkleri kestirebilen kişiydi.
Tabi bu durum yerelliğin ve küçük çevrenin avantajları olsa da günümüzde ulaşım ve iletişiminin hat safhada olduğu düşünüldüğünde aynı sistemin daha da ilerlemiş olduğunu görmekteyiz.
İnsan ilişkileri ve ikna kabiliyeti yüksek, sözü sohbeti dinlenir, etrafındaki insanlar üzerinde belirli bir yaptırım gücü olan bu kişiler, aslında günümüzde de bakılırsa aynı kişilik özelliklerinin modernize olmuş halidir. Veri tabanları, etki çevreleri, çalışma sistemleri farklılık gösterse de günümüz emlak danışmanları daha sistematik bir çalışma gerçekleştirmektedirler.
Emlak Danışmanları tüm bu kişilik özelliklerinin yanısıra güncel piyasa verilerini takip edip bu verileri birbirine bağlayabilir, satıcı raporları hazırlayabilir, fırsat ve riskleri saptayıp tüm platformlarda portföyünü her yönden eksiksiz sunabilmektedir. Satışına aracılık ettiği mülkün ekspertiz değerini gerçekçi verilerden yola çıkarak her hangi bir fiyat karmaşasına yol açmadan belirleyebilmektedir.
Son yıllarda satıcılar, tanıdıkları hatta en yakınları dahi olsa alıcıları ile bir araya gelip pazarlık aşamasında başrol almak istememektedirler. Bunun nedenini ise pazarlık aşamasında psikolojik fiyat sınırlarının altına düşme korkusu, alıcının aradaki tanışlığa dayanarak elini güçlendirmesi, pazarlık kabiliyetine güvenememe baskılara karşı koyamamama gibi pek çok neden sayabiliriz. Tam da bu aşamada emlak danışmanı aldığı yetki ile mülkün pazarlığını birebir gerçekleştirip kapora ve diğer gerekli işlemlerin evraklarını hazırlayabilir.
Mülk sahibi satışta olan mülkünü sayısız alıcı adayına sunum yaparken oldukça zorlandığını, mülkü hakkında olumsuz konuşmaların gerginlik ortamına döndüğünü, alıcı ile arasında atmosferin tıkanmalara yol açtığını sonuç almanın güç olduğunun farkına vardığında alıcı müşteri kaybedilmiş olabilir. Emlak danışmanı ise gelen olumsuz eleştirileri karşılayıp, diğer mülkler ile karşılaştırmalı analizi rahatlıkla yapıp işlemi kapatabilmektedir.
Sloganlar, veriler yükselen fiyatlar, ilanlar sosyal medya sayfaları internet siteleri tüm bu bilgi yığını içinde kaybolan alıcı ve satıcılar için önemli olan gayrimenkul okuryazarlığı ile bilgileri doğru yorumlamak anlamlandırmak ve ulaşılabilecek en güzel sonuca ulaşmaktır.
Satış konusunda deneyimsiz olan mülk sahipleri veya alıcılar satış prosedürlerine uyulmadığı takdirde maddi manevi mağduriyete de uğrayabilmektedirler. Mülkünüzü en az sizin kadar sahiplenip zaman emek maddiyat harcayarak satışa doğru giden yolda sizin yükünüzü ve sorumluluğunuzu alan danışmanınız içinde bulunduğu çağa yönelik sürekli kendini geliştirme bilgilendirme anlayışıyla ilerlemektedir. Bu durumun satıcı ve alıcıya pek çok artılar kazandırdığı unutulmamalıdır.
Mülkün özgeçmişini çıkarmak, doğru fiyatlandırmak, alıcı hedef kitlesine ulaştırmak sunumu eksiksiz yapmak tapu devrini gerçekleştirmek satışa engel hukuki durumu araştırmak gibi pek çok konu başlığı danışmanınızdan alabileceğiniz hizmetler arasındadır.
Sizlerde kendinizi güvende ve emin hissederek gayrimenkul piyasasında aldığınız kararlar ile yıllar sonrasında alınan kararlardan memnuniyet duymanın keyfini günümüzde sayıları hızla artan emlak danışmaları ile gerçekleştirebilirsiniz.