Siz bu satırları okurken ben İstanbul’da, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde çalışıyor olacağım. Son bir yıldır işimin yanında araştırmaya çalıştığım Aydın Basın Tarihi ile ilgili elimdeki eksik gazete nüshaları için İstanbul’dayım.
Bu ki günlük çalışmam boyunca bilhassa Nazilli’de 1948’de Şevki Hasırcı’nın Demokrat Nazilli ve Gani Dikmen’in çıkardığı Yeni Menderes Gazeteleri’ni, 1952’de çıkan Menderes’e Güven, 1953’te çıkan Şirin Kuşadası, 1969’da Öner İnce’nin çıkardığı Ada Sesi ve 1977’de çıkan Demokrat Aydın Gazetelerini araştıracağım.
1869’dan beri tüm Aydın’da yaklaşık 500 yayın çıktı. Biz Aydın’daki ekibimizle bunların ancak 100 adetinin orijinal nüshalarına ulaştık. Geri kalanını İzmir’de, İstanbul’da ve Ankara’da aramaya devam ediyoruz.
Bu zor ve titiz çalışmanın sonunda elimizdekileri toparlayıp bir kitap olarak karşımızda gördüğümüzde inanıyorum ki bu günleri hoş bir anı olarak kalacak.
Ve işin sonunda bu bilgi birikimi bir kent belleği halinde gerek bir salon gerekse dijital olarak sergilemek isteriz. Ama birkaç idealist gazetecinin maddi ve manevi olarak hakkından gelmesi zor. Gerekli yardımın sağlanması konusunda Aydın Valiliği’nden ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden destek bekliyoruz…