Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) Değerli Konut Vergisi’nin usul ve esaslarını belirleyen uygulama genel tebliğini 15 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.
Değerli Konut Vergisinin konusuna Türkiye sınırları içinde bulunan mesken (konut) nitelikli taşınmazlardan 2021 yılı için bina vergi değeri 5.227.000,00.-TL üzerinde olanlar girmektedir. Bina vergi değeri ise Emlak Vergisi Kanunu’nun 2. maddesine göre mesken nitelikli taşınmazlar için hesaplanan tutardır. Bina vergi değeri ise taşınmazın kayıtlı olduğu belediye emlak servisinden öğrenilebilmektedir.
Kanun ve tebliğe göre Değerli Konut Vergisinin konusunu sadece niteliği mesken olan taşınmazlar girmektedir. Tapu kayıtlarında yer alan taşınmazın niteliği ile o taşınmazın fiilen kullanım amacı da önem arz etmektedir. Tapu kayıtlarında işyeri, arsa ve arazi gibi kayıtlı bulunulan taşınmazlar Değerli Konut Vergisinin konusuna girmemektedir.
Değerli Konut Vergisinin Mükellefi, mesken nitelikli taşınmazın maliki, intifa hakkı sahibi veya taşınmazı malik sıfatıyla tasarrufunda bulduranlardır. Taşınmaza paylı mülkiyet şeklinde sahip olanlar hisseleri oranında, elbirliği mülkiyette ise tüm malikler müteselsilen Değerli Konut Vergisinin mükellefidirler.
Değerli Konut Vergisi beyannamesi 20 Şubat 2021 tarihine kadar meskenin kayıtlı bulunduğu yerdeki vergi dairesi müdürlüğüne verilecektir. Değerli Konut Vergisinin konusuna giren birden fazla taşınmazın maliki, intifa hakkı sahibi olanlar tek bir beyanname vereceklerdir. Eğer verginin konusuna giren taşınmazın maliki gelir veya kurumlar vergisi mükellefi ise bağlı bulundukları vergi dairesine beyan ve bildirimde bulunacaklardır.
Beyanname fiziki olarak verilebildiği gibi elektronik ortamda da verilebilmektedir. Gerek fiziki olarak gerekse elektronik ortamda verilen beyannameye mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden temin edilen bina vergi değerini (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgenin de eklenmesi gerekmektedir. Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda söz konusu belge beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.
Değerli Konut Vergisi uygulamasında mükellefiyet, emlak vergisinde olduğu gibi takip eden yıldan itibaren başlayacaktır. Örneğin 2021 yılında mesken nitelikli taşınmazın tasarrufunu elinde bulunduranların mükellefiyeti 2022 yılında başlayacaktır.
Değerli Konut Vergisi mükellefleri her yıl Değerli Konut Vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Beyan üzerine tahakkuk eden vergi, Şubat ve Ağustos aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmektedir.
Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri;
5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil) 5.000.000 TL’yi aşan kısmı için (Binde 3)
10.000.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 TL’si için 7.500 TL, fazlası için (Binde 6)
10.000.000 TL’den fazla olanlar 10.000.000 TL’si için 22.500 TL, fazlası için (Binde 10) oranında vergilendirilmektedir.
Değerli Konut Vergisinden aşağıda yer alan mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaf tutulmuşladır.
Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki olduğu mesken nitelikli taşınmazlar.
Türkiye sınırları içinde değeri ne olursa olsun mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu taşınmazı,
Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli birden fazla taşınmazı bulunanların verginin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı,
Karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar,
Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar (ilk satışa, devir ve temlike konu edilmediği sürece) Değerli Konut Vergisinden muaftır.18.01.2021 Ali Rıza EFE
Bağımsız Denetçi/Mali Müşavir