Asgari Geçim İndirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; Mükellefin kendisi için yüzde 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için yüzde 7,5; üçüncü çocuk için yüzde 10; diğer çocuklar için yüzde 5'idir.
Kısaca AGİ, devletin çalışanların brüt ücretlerinden kesilip ve ödenmesi gereken verginin belli bir oranda tahsilatından vazgeçilip iade edilmesi işlemidir. Yani basit bir anlatımla vergi iadesidir.
Devletin tahsilatından vazgeçip iadesini yaptığı bu vergi işverenler tarafından işçinin hak ettiği ücretten kesilmektedir. İşverenle doğrudan ilgili değildir. Dolayısıyla işçinin bir yasal hakkı olup işverenlerce işçilere ödenmesi gerekmektedir. Yapılan ödeme işverene bir maliyet getirmemektedir. Hesaplanan AGİ’yi de, çalışana net ücretlerine ilaveten ödemeleri gerekmektedir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti belirlerken içinde AGİ'yi de ekleyerek açıklamaktadır. Asgari ücretle birlikte hesaplanan AGİ, asgari ücretin içinde yer almaktadır. Bu nedenle asgari ücretten maaş alanlar AGİ ücretini ekstra ayrı olarak alamaz. Yani asgari ücret herkese aynı rakamda verilmekte ve içinde AGİ tutarı da yer almaktadır. AGİ, asgari ücret dışında ekstra olarak verilmemektedir.
Asgari ücret 2021 yılı brüt 3.577,50 TL net 2.825,90 TL olarak açıklandı. Açıklanan asgari ücrete göre, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2021 yılında bekâr bir işçiye net 268,31.- TL olarak verilecektir.
Devletçe tahsilatından vaz geçilip iade edilen vergiden; Ücretleri gerçek usulde vergilendirilmiş olan tam mükellef gerçek kişiler,
Tevkifata tabi olmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirmekte olanlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’inci maddesi dâhilinde ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, yararlanmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 61.maddesi dâhilindeki ücretler ise,
İstisna dışında kalan emeklilik, maluliyet, dul ve yetim aylıkları,
Hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler,
Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlara veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler,
Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleri ve tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler,
Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler,
Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatlerdir. Ali Rıza EFE
Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi