Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank arasında, 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında borçlanarak emekli olabilecek esnafa yönelik olarak kredi verilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.
İmzalanan protokole bağlı düzenleme ile önemli avantajlar sağlanmaktadır. Kanunda bu imkân sağlanan kişileri, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4/b’den yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar; 4/b prim borcunu ödemesi durumunda,
4/a’dan yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar; Ek-5 ve Ek-6 kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar,
Askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar ve durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar olarak belirtilmiştir.
4/b grubu, eski ismiyle Bağ-Kur olarak bilinen gruptur. 5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları 1479 ve 2926 sayılı kanun hükümlerine göre belirlenmekteydi.
1479 sayılı Kanuna tabi malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödeyenlerin, bu sigorta kollarından aylığa hak kazanıp kazanmadıklarının tespitinde; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, sigortalılığa esas faaliyetine son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmeleri gerektiği,
Ayrıca, 4/1-(b) ile 4/1-(a) ek-5 ve ek-6 sigortalılarının yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için yazılı istekte bulunduğu tarih itibariyle kendi sigortalılığı nedeni ile genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin borcunun olmaması gerekmektedir.
Kanunun bu emredici hükmü emeklilik şartlarını sağladığı halde borç nedeniyle emekli olamayan sigortalılara sıkıntı yaratmakta idi. Yapılan bu protokol prim borcu olan sigortalılara büyük avantaj ve kolaylık sağlamaya yöneliktir.
Yapılan protokol 4/1-b sigortalılar dışında 4/1-a Kapsamındaki Tarım Sigortalıları (Ek-5) Tarımda Hizmet Akdiyle Çalışanlar ile Ticari Taksi Şoförlerinin Sigortalılığı (Ek-6) kapsamındaki sigortalıları da kapsamaktadır.
Yaşlılık aylığı, 4/1-b sigortalılar ile 4/1-a Kapsamındaki Tarım Sigortalıları (Ek-5) ve Ticari Taksi Şoförlerinin Sigortalılığı (Ek-6) kapsamındaki sigortalıların aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeleri halinde aylıkları, yazılı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren başlamaktadır.
Protokol ile 7256 sayılı kanun kapsamında borçlanarak emekli olabilecek sigortalılar, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’tan kredi kullanarak mevcut borçlarını ödeyebileceklerdir. Kullandırılacak kredinin 36 ay vadeli ve aylık %1,6 faiz oranı üzerinden verileceği açıklanmıştır.
Kanun kapsamında verilen haktan faydalanarak kredi kullanmak isteyenler öncelikli olarak Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvurarak yapılandırma talep etmeleri gerekmektedir. Talepleri neticesine Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları yazı ile Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası şubelerinden kredi kullanabilecek ve birikmiş prim borçları ödenebilecektir. Ali Rıza EFE
Mali Müşavir