Koronavirüs (Covid-19) tüm dünya olduğu gibi ülkemizde de özellikle küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkisi giderek artmaktadır.
Kâbusa dönüşen Koronavirüs (Covid-19) mutasyona uğrayarak daha hızlı bir şekilde küresel çapta yayılmakta ve ağır etikleri her geçen gün daha da hissedilmektedir.
Salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için Kısa Çalışma Ödeneği, Ücretsiz İzin Desteği başta olmak üzere çok sayıda destek paketleri hükümet tarafından devreye sokulmuştur.
Ticari faaliyetlerini yürütemeyen ve salgından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler için yeni bir hibe desteği yürürlüğe girerek uygulamaya konulmuştur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı desteğe yönelik detaylar Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Destekle ilgili detaylar Ticaret Bakanlığının sayfasında yayımlanmıştır. Uygulamaya konan hibe desteği, gelir kaybı desteği ve kira desteği olmak üzere iki şekilde sağlanacaktır. Destek süresi 2021 yılının ilk üç ayı içindir. Yani Ocak, Şubat ve Mart 2021 aylarına kapsamaktadır.
İşyeri kira olan büyükşehirlerdeki esnafa 3 ay süreyle 750,00.-TL, küçük şehirlerdeki esnafa 500,00.-TL kira yardımı yapılacağı açıklanmıştır. Buna göre büyükşehirde faaliyet gösteren bir esnafa ait iş yerleri, 3.000,00.-TL gelir kaybı ve 2.250,00.-TL kira desteği ile birlikte toplamda 5.250 TL’ye varan karşılıksız destek almış olacaktır.
Hibe destekten faydalanacak 133 sektör faaliyet tanımı kolları belirlenerek bakanlık sayfasında listelendi. Destek verilecek esnaf faaliyet kollarına "https://ticaret.gov.tr/duyurular/koronavirus-salgini-nedeniyle-esnaf-ve-sanatkârlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-veri" linkinden ulaşılabilmektedir.
Hibe desteği, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1.000,00.-TL olmak üzere toplam 3.000.00.- TL’dir.
Kira desteği ise gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iş yerlerinin kira olması hâlinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750,00.-TL olmak üzere üç aylık toplamda 2.250,00.-TL, büyükşehir belediyesi dışında olan yerlerde aylık 500,00.-TL olmak üzere toplam 1.500,00.-TL kira desteği sağlanacaktır.
Destek başvuruları e-devlet üzerinden alınacaktır. Başvuru ve itirazlar www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacaktır. Onaylanan destek tutarları başvuru sahibinin banka hesap numarasına yatırılacaktır.
Bakanlık sayfasında yer alan açıklamaya göre reddedilen başvurular için ret tarihinden itibaren on (10) gün içerisinde Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne itiraz edile bilmektedir. İtirazın Genel Müdürlüğe ulaştığı tarihten itibaren beş (5) iş günü içerisinde sonuçlandırılarak ilgilisine cevap verileceği belirtilmiştir. 28.12.2020