Merhaba Ses Gazetesi okuyucuları. Bu hafta sizlere 2020 yılının yükselen 5 teknolojisinden bahsedeceğim. Bu yıl teknoloji başka bir boyut aldı. Hızla ilerlediği bu zaman da öne çıkan bazı teknolojiler oldu. Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American dergisi tarafından hazırlanan "2020'nin Yükselen 5 Teknolojisi" raporu servis edildi. Özellikle koronavirüs nedeniyle artan sağlık endişeleri ve küresel ısınma nedeniyle, bu yıl en çok sağlık ve çevre alanındaki teknolojik gelişmeler ön plana çıktı. Gelin bu teknolojilere her birlikte inceleyelim...
ACI VERMEYEN MİKRO İĞNELER
Mikro iğneler, altta yatan sinir uçlarına zarar vermeden deriye nüfuz edebiliyor.
SANAL ORGANLAR
Bu teknolojiyle, gerçek insan organlarından alınan yüksek çözünürlüklü veriler, o organın işlevini kontrol eden mekanizmaların karmaşık bir matematiksel modeline dönüştürülüyor.
DİJİTAL TIP
Dijital tıp, her ne kadar yakın zamanda doktorların yerini alamayacak olsa da uygulamalar, sağlık hizmetlerine ulaşım imkanı kısıtlı olan hastalara destek sağlama ve hastanın durumunu düzenli takip etme gibi konularda yardımcı olabiliyor.
ELEKTRİKLİ HAVACILIK
Elektrikle çalışan hava araçları ile ilgili başta Airbus ve NASA olmak üzere kurumlar, yoğun araştırmalarını sürdürüyor.
DÜŞÜK KARBONLU ÇİMENTO
Bugün yıllık üretilen 4 milyar tona yakın çimento küresel karbon salınımının yaklaşık yüzde 8'ini oluşturuyor. Şehirleşmedeki hızlı yükseliş ile birlikte çimento üretiminin yıllık 5 milyar tona kadar yükseleceği tahmin ediliyor.
KAYNAK: Anadolu Ajansı