3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Karacasu Engelliler Derneği Başkanı Sayın Hüseyin Dilmen ve dernek üyeleri iki önemli konuya dikkat çekti. Daha doğrusu gerek bu dönemde gerek geçmiş dönemde dile getirdikleri talepleri bir kere daha hatırlattılar.
Dernek yönetiminin ifadesine göre Karacasu'da bin 800 engelli yurttaş yaşıyor. Bu, nüfusa göre oldukça ciddi bir rakam.
Karacasu Engelliler Derneği ilçenin aktif derneklerinden biri. Elbette bin 800 kişinin tamamı dernekle haşır neşir değil. Ancak bunda derneğin engelli rampası bulunan bir araca sahip olmaması da bir etken gibi görülüyor. Dernek kendi çapında çok etkin olsa da çevre il ve ilçelerde düzenlenen etkinliklere katılamıyor, rehabilitasyona yönelik kültür gezileri düzenleyemiyor. Hatta Başkan Hüseyin Dilmen'in söylediği gibi Kahvederesine bile gitmekte zorlanıyorlar. Bu konu Belediye Başkanı Zeki İnal'ın derneği ziyaretinde de gündeme getirildi. Yeni bir araç alınamasa bile belediyenin bünyesinde bulunan minibüste gerektiğinde kullanmak üzere rampa belediye kazandırılamaz mı?
DİĞER BİR KONU
Diğer bir konu da evlerinde asgari hayat koşullarını sağlamakta zorluk çeken engelliler için atılacak adımlardı. Bedensel engelli yurttaşlar evlerinde yataklarından tekerlekli sandalyelerine oturmakta yine sandalyeden yataklarına geçmekte, evlerine girip çıkmakta zorluk çekiyorlar. Hepsinin yakınında onlara yardımcı olacak birileri yok. Bu konuda talebini ileten dernek üyesinin sorununu Belediye Başkanı Zeki İnal, belediyeden birini görevlendirerek çözmüştü. Bu konuda övgü ve teşekkür almıştı. Daha sonra bu kişi kaza geçirince bu hizmette aksama oldu. Dernek Başkanı Hüseyin Dilmen bu konuyu dile getirdi. Zeki İnal çözeceğini söyledi. Bunda bir sorun yok.
Ancak bir kişi talebini söyledi çözüldü, iş bitiyor mu? Bin 800 kişiden bahsediliyor. Bir çoğunun ihtiyacı olmayabilir ama sorunu çözülen bir kişinin dışında bile bir kişinin daha ihtiyacı varsa bunu tespit edecek ve çözecek belediyedir. Belediye ya da benzeri kurumlar birilerinden talep gelmesini beklemez. İhtiyacı olanı öncelikle tespit etmek de belediyelerin görevleridir. Bu gibi faaliyetler belediyelerin ve başkanların bir lütfu değil asli görevleridir.
BELEDİYEDE ENGELLİLER BİRİMİ
Engellilerle ilgili bu ve benzeri işlerin kurumsal hale getirilmesi için Belediye bünyesinde "Engelliler Masası" kurulması yönünde yine derneğin bir talebi var. Başkan Zeki İnal'a bu talep de iletildi. Dernek üyeleri sonuna kadar haklılar. Bildiğim kadarıyla bu ve benzeri işler pek çok belediyede Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde görülür. Geçen yıllarda Karacasu Belediyesinin bir Kültür Müdürlüğüne ihtiyacını olduğunu ifade etmiş bu konuda yapısal anlamda Karacasu'ya benzeyen belediyeleri incelemiş ve hemen hemen tamamında Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bulunduğunu görmüştüm. O zaman yazdığım yazıda ‘Kültür’ konusu üzerinde durmuştum. Bugün, Dernek Başkanı Hüseyin Dilmen engelliler masası talebini yeniden hatırlatınca bu müdürlüğün Sosyal İşler kısmının da Karacasu Belediyesinde ne kadar eksik olduğunu düşündüm. KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ NEDEN YOK?
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün personelleri gerek engelliler gerek yaşlılar konularında proje geliştirip onlarla birebir ilgilenebilir. Engelli sayısında olduğu gibi yaşlı nüfus ağırlıklı bir ilçeyiz. Zaman zaman bir soba kovasını değiştirmekte zorluk çeken yaşlılarla karşılaşıyoruz.
Büyükşehir Belediyesinin AYBA yapılanması gibi Kaymakamlıkların pandemi sebebiyle oluşturduğu Vefa Destek Grupları gibi Karacasu Belediyesi bünyesinde de pandemi süreci bittikten sonra da Kültür konularına ve ağırlıklı olarak engelli, çocuk, yaşlı konularına odaklanacak bir Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kurulması elzemdir. Bu konuya gerek Belediye yönetimi gerek meclis üyeleri eğilmelidir. Belediyeler vatandaşın talepte bulunmasını beklemeden bu ihtiyaçları tespit edip bunları çözmek için vardır. Umarım bu ziyarette ilgili olduğu gözlenen Zeki İnal, bu konularda gereken adımları atar. 153 yıllık geçmişiyle Aydın'ın en eski Belediyesi olan Karacasu Belediyesi bu konuları aşmalıdır.
NOT: Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile ilgili yazdığım yazıya internet adresinden yazılar bölümünden ulaşabilirsiniz.