' Karacasu ve Notlar' adı altında bir süredir aklıma takılan ve farklı zamanlarda not aldıklarımı yazıyorum. İlçe halkının teveccühü ile binlerce insan bu yazıları okuyor. Zaman zaman haberlerin dışında yeni yazı yok mu diye de soruluyor. Herkese teşekkür ederim. Düzenlemeye fırsat bulamadığım için uzun süredir yazamamıştım. Ama önceki hafta aldığım bir bilgi beni yazmaya mecbur bıraktı.

SORULAR


Bir gazetenin belediyelerin çalışmalarını tanıtmak üzere hazırladığı ilavesinin Karacasu Belediyesi sayfalarında Zeki İnal’ın fotoğrafının yerine önceki Başkan Mustafa Büyükyapıcı’nın fotoğrafının kullanıldığını öğrendim. Hatadır, olabilir, demek istiyorum. Ancak binlerce adet basılan bu hatalı gazete mahalle mahalle dağıtılıyor. Hata çok sonra fark ediliyor. Toplanan toplanıyor ama kalanlar hala elden ele dolaşıyor. Ayrıca Karacasu’da toplansa da diğer ilçelerde bu hatalı basım toplanabildi mi, toplandıysa bile oluşan zararı kim karşıladı? Muamma. Daha önce de böyle hataların yapıldığı düşünüldüğünde ne demek gerekiyor? Bu hataları görüyoruz. Ancak böyle halkın göremediği hatalar da var mıdır? Bu soru işareti. Ayrıca bu bir hata deyip geçiştirilebilir mi? Çünkü yanlış fotoğraf kullanıldı, ardından sayfa hazırlandı, kontrole gönderildi yine fark edilmedi, gazete baskıdan çıktı, yine fark edilmedi, dağıtım için belediyeye geldi, yine fark edilmedi, dağıtıldı, vatandaş fark etti. Gerçekten böylesine zincirleme yapılan olay basit bir hata diye geçiştirilebilir mi?
*
Ve şimdi vatandaş düşünmez mi? “Demek ki Mustafa Büyükyapıcı’nın en büyük hayranı Zeki İnal’mış” ya da "Belediye çalışanları aradan geçen 18 ayın ardından kimin başkan olduğunu hala öğrenemedi mi?" Sorular çoğaltılabilir. Ayrıntıları aşağıda özetlemeye çalıştım.

BU BİR HATA MI?


Aydın’da yayın yapan bir gazetenin 27 Temmuz 2020 tarihli ilavesinde advertorıal adı altında Karacasu Belediyesine ayrılan bir sayfada önceki dönem Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı’nın fotoğrafına yer verilmesi görenleri hayrete düşürdü. Belediye bütçesinden para harcanarak yapılan bu çalışma ve belediyenin itibarını zedeleyen bu hata karşısında Karacasu Belediyesinin yapacağı açıklamayı hepimiz merak ediyoruz. Karacasu Belediyesi ile iş birliği halinde hazırlanan ve denetim ve onaydan geçmesi gereken hatalı sayfanın bulunduğu gazete, Karacasu Belediyesi personeli tarafından dağıtıldı. Hatanın fark edilmesiyle gazetenin ilçede toplatıldığı öğrenilirken diğer ilçelerde toplanıp toplanmadığı bilmiyoruz. Gazetenin 6. sayfasında Karacasu Belediyesinin Zeki İnal döneminde aldığı kamyon haberine yer verilirken bu konuyla ilgili detaylar yazıldı. Haberin girişinde, “Karacasu Belediyesi 10 yıldır hayalini kurduğu kamyona Belediye Başkanı Zeki İnal ile kavuştu” ifadelerine yer verildi. Ancak haber fotoğrafı olarak Mustafa Büyükyapıcı’nın kendi döneminde ilçeye kazandırılan bir kamyonun önünde çektirdiği kare kullanıldı. Parayla yaptırdığı haberi kendisi yalanlayan Karacasu Belediyesi bu hatasıyla bu kadar da olur mu dedirtti. Her şeyden habersiz birine bunları anlatsanız "hata mı sabotaj mı" diye sorar.

NEDEN KONTROL EDİLMEDİ?


Sayfaların içeriğinin gazete tarafından mı hazırlandığı yoksa belediye personeli tarafından mı gönderildiği bilinmese de baskıdan önce ve dağıtım aşamasında mutlaka belediye tarafından kontrol edilmesi gereken sayfalarda büyük bir şekilde eski Başkan Mustafa Büyükyapıcı’nın fotoğrafına yer verilmesi komik bulundu. Belediye personeli tarafından merkez ve köylerde dağıtılan gazetenin daha sonra koronavirüs bahane edilerek toplatıldığı ortaya çıktı. Kaç adet basıldığı ve belediyeye ne kadara mal olduğu bilinmeyen gazete ilçede toplatılsa da diğer ilçelerde bu şekilde dağıldığı ancak toplanıp toplanmadığı bilinmiyor.

KAÇ PARAYA MAL OLDU?


İşi daha da komik duruma getiren ise Mustafa Büyükyapıcı’nın fotoğrafının kullanıldığı sayfada “Karacasu Belediyesi 10 yıldır yapılamayanı yaptı” başlığı ile önceki yönetime laf edilmesi oldu. “Önceki yönetim yapamadı biz yaptık” şeklinde yorumlanacak bir başlığın altında Mustafa Büyükyapıcı döneminde ilçeye kazandırılan bir kamyon önünde çektirdiği fotoğrafa yer verilmesi bu kadar bir bariz bir hata olmaz dedirtti. Bu hata Karacasu Belediyesinde çalışanlar ya da iş yaptırdıkları insanlar “Henüz başkanın kim olduğunu bile öğrenemediler mi?” yorumlarına sebep oldu. Öte yandan bu gazetede yayımlanan haber metninin başka bir gazeteden birebir kopyalandığı da dikkatli gözlerden kaçmadı. Saatlerce emek vererek Karacasulu gazeteciler olarak işimizin gereği olarak hazırladığımız haber metinlerinin bu şekilde başka bir gazeteye para vererek kullandırılması emek gaspı ve emeğe saygısızlık değil de nedir? Yaşanan bu yanlış basımda kim ya da kimlerin sorumluluğu olduğu ve belediye bütçesinden kaç para çıktığı ise cevaplanmayı bekleyen sorular arasında yer alıyor.

KAYMAKAMIN ADI DA YANLIŞ YAZILMIŞTI


Öte yandan bu yaşananlar Karacasu Belediyesinin yaptığı ilk hata değil. Geçtiğimiz yıl İzmir’den Karacasu’ya dergi basmak için gelen bir kadın 10-15 gün geçirdiği ilçede Karacasu Belediyesi tarafından sağlanan yol- konaklama imkanlarıyla dergi hazırlığı yaptı. Belediye personellerinin eşlik ettiği kadının ilçe esnaflarından da reklam almasına yardımcı olundu. 11 Kasım 2019 tarihinde basılan ve ilçede dağıtılmaya başlayan dergideki hatalar dağıtımdan sonra ortaya çıktı. Özenle hazırlanması gereken dergide İlçe Kaymakamının adı ‘Mehmet Soley’ olarak yazıldı. Işıklar Mahallesinde yer alan ‘Aşık Bilal’ türbesi ‘Aşık Veysel’ türbesi olarak dergide kendine yer buldu. Reklam veren bir esnafın iletişim bilgileri de dergide yer almazken derginin büyük fuarlarda dağıtılacağı söylense de bunun yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Bu çalışma için yol ve konaklama konusunda harcama yapan Karacasu Belediyesinin dergi alırken kasasından para çıkıp çıkmadığı, çıktıysa ne kadar çıktığı da yine muamma olarak kaldı. Karacasu Belediyesinde bu ve buna benzer hataların sıkça tekrarlandığı söylenirken bu konuda ne tür önlemlerin alındığını merak ediyoruz.