Muğla Karya Gençlik Kulübü'nün öncülüğünde Türkiye Bisiklet Federasyonu koordinasyonunda bugün başlayacak olan Uluslararası Patara 2020 GranFondo Bisiklet yarışlarının lansmanı için geçtiğimiz günlerde Muğla Seydikemer'deydik.
Pandemi tedbirleri gölgesinde 2020'de hiçbir etkinliği tam olarak yaşayamadığımız için böyle bir etkinlik dolayısıyla gazeteci arkadaşlarla keyifli bir gün geçirdik.
Öncelikle bu etkinliğin basın ayağını organize eden İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürü Sezgin Sağun beye emeklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sorumluluğunda bulunan illerdeki gazetecileri çağırarak bu önemli haberin bölgesel olarak tanıtılmasında büyük payı oldu.
Gördüğünüz gibi bu haftaki köşem biraz gezi yazısı tarzında oldu. Nasıl olmasın ki? Düşünün Muğla'nın şirin ilçesi Seydikemer'e gidiyorsunuz. Seydikemer Belediyesi neredeyse etrafınızda pervane olmuş. Belediye Başkan Vekili Önder Akdenizli ve Özel Kalem Müdürü Hasan Çetin bir saniye olsun sizi yalnız bırakmıyor.
Tlos, Xanthos, Patara, Letoon, Saklıkent gibi antik kentleri geziyoruz. Bize eşlik edenler Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ve bu bölgenin en bilgili arkeologlarından olan Arkeolog Hakkı Emirhan Suel var. Açıkçası bugüne kadar Seydikemer'e gelen hiçbir turist bu kadar kısa bir sürede böyle donanımlı bir gezi yapamamıştır. Tekrar emeği geçen başta Seydikemer Belediyesi, İletişim Başkanlığı ve Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum.

2020 PATARA YILI

Patara antik kenti Kaş - Seydikemer ara-sında, Ksanthos vadisinin güneybatı ucunda deniz kıyısında yer alıyor. Tanrı Apollon'un doğduğu yer ve Apollon keha-net merkezi olarak bilinen Patara, Lykia-'nın en önemli ve en eski kentlerinden. Patara'nın tarihsel varlığına ilişkin ilk veri-leri Apollon kehanetiyle ilgili olarak tarih-çiler Herodotos ve Hekataios'tan öğren-mekteyiz. Pers komutanı Harpagos yönetiminde ordunun İ.Ö. 540 yıllarındaki Lykia seferini anlatan ilk bilgiler Herodo-tos'a aittir. Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı da olan Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara Antik Kenti'nin günümü-ze kadar çok az kesintiyle devam eden bir tarih sarmalı olduğunu belirterek, "Burası, medeniyetlerin adeta beşiği, Anadolu-'nun en özel kentlerinden birisi." dedi.
Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdo-ğan'ın 2020'yi "Patara Yılı" ilan etmesine ilişkin kararın turizme önemli katkısının olacağına inandığını söyledi.
Geçen yıl Patara Antik Kenti'ni 300 bin kişinin ziyaret ettiğine işaret eden Işık, bu kararla rakamın 2020'de 1 milyonu bul-masını beklediklerini dile getirdi.
M.Ö. 1. yüzyılın ortalarında 23 kentten oluşan Likya Birliği'nin, Teke Yarımada-sında Fethiye'den Antalya'ya uzanan böl-gede egemenlik alanının bulunduğunu ifade eden Işık, Likyalıların Anadolu'da kendine özgü bir kültürünün olduğunu kaydetti.

PATARA’DA ULUSLARARASI ETKİNLİK

Antik kent Patara'nın ev sahipliğinde düzenlenecek Uluslararası Patara 2020 Gran Fondo Bisiklet Yarışı bugün start alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılını “Patara Yılı” ilan etmesinin ardından Türkiye ve Dünya gündemine oturan Patara, 19-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Uluslararası Patara 2020 Gran Fondo Bisiklet Yarışı'na ev sahipliği yapacak.
İki gün, iki etap şeklinde gerçekleşecek olan yarışın ilk günü Antalya'da, ikinci günü ise Muğla bölgesinde geçecek. Antalya Kaş'tan start alacak Patara 2020 Gran Fondo, 81 kilometrelik zorlu bir etabın ardından 'ilklerin ve enlerin kenti' Patara Leton Antik Kenti önünde son bulacak. Geceyi Patara'da kamp yaparak geçirecek olan yarışmacılar, ertesi gün de Patara Plajı-Muğla Seydikemer arasında 71 kilometrelik etabı pedallayacak.
Yarışın organizatörü Muğla Karya Gençlik Kulübü Başkanı İlker Cömert, binden fazla amatör bisiklet tutkununun katılması beklenen Patara 2020 Gran Fondo ile ilgili tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Cömert, “Patara gerçekten dünyanın tanıması gereken önemli bir destinasyon. Biz bu konuda çalışmalarımızı uzun süredir sürdürüyoruz. Bisiklet federasyonumuzun destekleri ve Antalya ve Muğla Valiliklerimizin katkıları ile önemli bir organizasyon gerçekleştireceğimizi ümit ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız projeye son derece önemli bir ilgi gösteriyor” dedi.