Herkese merhabalar. Bu haftaki konumuz, rahmetli Sakıp Sabancı’nın dediği gibi; çalışmak, çalışmak, çalışmak… Benim gözümde, bir insan kendi ihtiyaçlarını ihmal ediyorsa, sosyal olmaktan çıkıyorsa o insan çok çalışıyor demektir. Bu durum ister istemez yaşam kalitemizi de etkileyecektir. Aşırı çalışmanın üstümüzde yarattığı durumları bir bilseniz bu durumlardan kaçınma şansınız da olabilir.
Geçtiğimiz bu pandemi döneminde aşırı çalışmak moda oldu. Hele ki özel sektör de iseniz. Kamuda çalışanlar üzerinde alınmasın lütfen, çünkü devletimiz çalışanlarını memnun etmek için bütün imkanlarını seferber ediyor. İnsanlar monoton bir şekilde her gün kalkıp işine gidiyor, işten de evine çok geç saatler dönmek zorunda kalıyor. Yani vaktinin çoğu zamanını iş yerinde geçiriyor. Aşırı çalışmak hayatımıza ne gibi olumsuz etkiler sunuyor hep birlikte inceleyelim.
Aşırı çalışmak kişisel ihtiyaçlarımızla birlikte aile ve arkadaş ilişkilerimiz için ayırdığımız zamandan da çaldığını söyleyebilirim. Bu aşırı çalışmanın etkilediği en masum olumsuz etkilerden sadece bir tanesi olabilir.
Aşırı çalışmak yaşam kalitemizi düşürür. Her ne kadar uzun çalışırsak verimliliğimiz de o kadar düşer. Çünkü o işe daha çok zaman ayırdığımız için zihnimiz tamamen çöpe dönüşüyor. Bulanıklaşıyor. İş yapma isteğimizi kaybediyoruz.
Aşırı çalışmak anksiyete durumu yaratıyor. Yorucu geçen bir gün anksiyete riskini arttıran bir etken olabilir. Ancak sürekli stres ve endişe sonucu kortizol fazla salgılandığında, uzun süre buna maruz kalmak insanı büyük huzursuzluk veren bir sıkıntı içine sokar. Bu da kendini göğüste baskı, mide ağrısı ve kalp çarpıntısı olarak gösterir.
Aşırı çalışmak bünyemizde uykusuzluğa yol açar. Çok fazla çalışan insanların uykusuzluk problemini yaşaması hatta bunun kronik bir duruma dönüşmesi rastlanan bir durumdur.
Aşırı çalışmak sosyal ilişkilerimize de zarar verir. Arkadaşlarımıza, ailemize, sevdiklerimize zaman ayırmaktan alıkoyar.
“İşten tasarruf etmek için tasarlanmış cihazlarla çevriliyiz ve yine de çok az gerçek boş zamanımız var.”
Laurence J. Peter
Bunların yanı sıra çok çalışmak kalp krizi ve felç geçirmek gibi, alkol tüketmek gibi, depresyona girmek gibi, erken ölümler gibi, obezite riski gibi, spor yapmama gibi olumsuz etkilerde yaratabilir.