2B kapsamında orman hükmünü yitirmiş arazilerin, köylü vatandaşa satılması hükümetin yaptığı faydalı bir icraattır. Bu politika iktidardaki ittifakın kurumsallaşmasını önemli bir katkı sağlamıştır.
Seçim zamanlarında hepimiz duyuyoruz. Asgari ücret ,memur maaşı ..vs şu kadar artacak diye. Diyelim asgari ücret 2 katına çıktı. Ekmek fiyatı 3 katına çıkarsa refah seviyemiz artmış oluyor mu? Elbette hayır. Önemli olan paranın alım gücü.
Son zamanlarda altın fiyatı epey yükseldi. Görünen o ki yükselmeye devam edecek. Çünkü altının birim zamandaki en büyük alıcısı devlettir. Devlet dövizi önemli ölçüde baskılayabilir yani belli bir bant aralığında tutabilir. Ama altını baskılamak belli bir değerde turmak, dövizi belli bir bant aralığında tutmak kadar kolay değildir. Çünkü borç alan ülkelerin aldıkları borca, bir karşılık göstermeleri istenir. Bu durumda en geçerli karşılık altındır. Yani devletin borçlanmaya gitmesi durumunda öncelikli olarak altına ihtiyacı vardır.
Peki altın fiyatlarının fahiş artışını istemiyorsanız ve de borç paraya ihtiyacınız varsa ne olacak?
Maalesef bu gibi durumlarda borç alacak ülkeler gayrimenkullerini ipotek verirler. Bu da ülkemiz için kritik bir soruyu akla getirmektedir. Ülkemizin, aldığımız dış borca karşılık ipotek verilmiş gayrimenkulü var mıdır? Varsa ne kadardır, nerededir, kimedir?
Vadesi gelmiş dış borçlardan, ödenemeyip de ipotekten satışı yapılan gayrimenkul var mıdır, varsa ne kadardır, nerededir, kimedir?