24 bin rüya üzerinde araştırma yapan bilim insanları, çok çarpıcı sonuçlara ulaştılar. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre rüyalar, gerçek hayatımızın bir devamı olabilir. Çalışma, şu an için çok net sonuçlar ortaya koymuyor olsa da bilim insanlarını umutlandırıyor.
Kimi zaman gördüğünüz gecenin gününü tamamıyla etkileyen rüyalar, bilim insanlarının da bir süredir üzerinde çalıştığı konuların başında geliyor. Yapılan son araştırmalar, rüyaların gerçek hayatımızın devamı olabileceğini ortaya koyuyor. Yani bilim insanlarına göre rüyalar, aslında gündelik hayatımızın devamı niteliğinde.
Roma Tre Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, 24 bin rüya üzerinde detaylı bir inceleme yaptı. "DreamBank" veritabanında yer alan rüyalar üzerinde yapılan incelemelerde rüyaların dilini çözümlemeyi başaran bilim insanları, bu sayede binlerce rüya üzerinden bazı önemli sonuçlara ulaşmayı başardı. Ulaşılan sonuçlar, gördüğünüz bir rüyayı artık daha da önemsetecek türden.
Araştırmanın bir numaralı ismi olan Alessandro Fogli, rüyalarımızın aslında günlük yaşantımızın devamı olduğunu vurguluyor. Bir rüyanın görülmesinde o günün nasıl geçtiğinin önemli olduğunu vurgulayan Fogli, gergin geçen bir günün sonunda gerilim dolu rüyalar görülmesinin daha muhtemel olduğunu dile getiriyor. Ayrıca bir rüya, günlük hayatımızdaki bir sorunun çözülmesine yardım edebiliyor.
Rüyalar üzerinde araştırma yapan ekip, özel olarak tasarlanan bir dil işleme cihazıyla rüya raporlarını çözümledi. Elde ettikleri bulguları da rüya bilimcilerin hazırladıkları raporlarla kıyaslayan ekip, iki yöntem arasındaki eşleşme oranının yüzde 75 seviyelerinde olduğu sonucuna ulaştı. Yani bu cihaz daha da gelişirse, rüyalarla ilgili daha detaylı analizlere ulaşılabilir.
Bilim insanları, 24 bin rüya üzerinde araştırma yaptıktan sonra, bir rüyanın yorumlanmasında üç ana unsur olduğunu fark ettiler. Bu unsular; sosyal etkileşim, karakterler ve duygusal kelimeler olarak belirlendi. Bilim insanları bu unsurlar gözetilerek yapılacak yorumlamaların, rüyalarla gerçek hayat üzerindeki bağı kurmaya yetebileceğine inanıyorlar.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırma, rüyaların hayatımızla ilgili tam olarak ne anlattığını anlamak için yeterli değil. Ancak uzmanlar, şu ana dek elde ettikleri bulgulardan fazlasıyla umutlular. Bulgulardan faydalanarak yeni teknolojiler geliştirilebileceğine inanan bilim insanları, bu sayede rüyalar ile gerçek hayat arasında köprüler kurulabileceğine inanıyorlar. Bu teknolojilerin ne zaman geliştirilebileceği ise şu an için bilinmiyor.