Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte siyasi dengeler de yeniden yapılanmak zorunda kaldı.
Çünkü sistemin en önemli özelliği olan yüzde 50’nin üzerinde oy alma şartı ile hiçbir partinin tek başına bunu sağlaması mevcut şartlarda mümkün değil.
Bu nedenle daha önce “Ekmek için Ekmeleddin” sloganıyla CHP ile işbirliği yapan MHP, 15 Temmuz hain kalkışmanın ardından AK Parti ile ortaklık yapmayı tercih etti ve Cumhur İttifakı oluştu.
CHP ve İYİ Parti’de Millet İttifakı’nı oluşturdu.
*
Yerel seçimlerde millete ‘illet’, ‘zillet’ gibi yakışıksız yakıştırmalar yapan Cumhur İttifakı büyükşehirleri kaybetti.
Aydın’da da Nazilli gibi büyük bir ilçe yıllar sonra yapılan ittifak sayesinde İyi Parti’ye geçti.
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel geçen yılın son gününde Nazilli’yi ziyaret etti ve “Toplumu kutuplaştırarak ayrıştırarak düşman ederek, kendi iktidarlarını tek adam rejimini güvence altına almaya çalışan siyaset anlayışına karşı toplumsal barışı inşa etmeyi merkezine almış, toplumun en geniş ittifakını esas almış bir siyaset anlayışının 2018 genel seçimlerinden itibaren Türkiye’de başarıya adım adım ulaştığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2018 seçimlerinden millet ittifakının oluşturduğu bu güç birliği, toplumsal barışı inşa etme konusunda siyasetin önündeki engelleri çok önemli ve ciddi bir şekilde aştı. İttifakı dağıtmak için çalışmalar yapılıyor ve Nazilli’de örneği görüldüğü gibi birliğin, beraberliğin, geniş tabanlı siyasetin en güzel örneğiyle bu çalışmaya cevap verildiğini gördük. Nazilli’de uzun zamandan bu yana yeniden bu anlayışla Nazilli Belediye seçimlerini kazandık” dedi.
*
İYİ Parti ile yapılan ittifaktan memnun olduklarını vurgulayan Özgür Özel, “Sizin attığınız oylar Nazilli'de uyumuyla, duruşuyla, beyefendiliğiyle, bizlerin değerlerine, Atatürk sevgisinden hiç şüphemiz olmayan, çağdaş yapısıyla örgütümüze uyumuyla Kürşat Engin Özcan başkana atıldı. Ona da oylarımız helal olsun. Gün küçük istasyonlarda durma, gün bir takım sorunları büyütüp esas resmi kaçırma günü değildir” diyerek Kürşat Engin Özcan’a destek verdi ve ittifakın önemini vurguladı.
*
Nazilli’de yaklaşık 35 bin CHP’linin oyunu alarak başkanlığı kazanan İYİ Parti’li bazı isimler bu ittifakı içlerine sindirememiş olacaklar ki, kendilerinin 10 bin oyları olduğunu unutarak yerelde ittifakı bozacak hamleler yapmaya başladılar.
*
Kendi kişisel hırsları ile hareket eden Belediye Başkan Vekilleri Mustafa Tınaz ve Soner Yelkovan’ın birçok yerde “Belediyeyi CHP’lilerden temizleyeceğiz” dediğini duyuyor ve biliyoruz.
CHP kontejanından Belediye Başkan Yardımcısı olan Mert Öreroğlu dahil ittifak gereği belediyede görev alanları hedef yaptıklarını da biliyoruz.
CHP İl Başkanı Ali Çankır hakkında söyledikleri ile ittifaka tam destek veren ve seçim öncesi Kürşat Engin Özcan’ın arkasında kapı gibi duran Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu hakkında söylediklerini benim yazmaya bile terbiyem müsaade etmiyor.
*
Artık herkesin bildiği ve dillendirdiği bir gerçek de belediyeyi, makam odasının arasında özel odası bulunan Mustafa Tınaz’ın yönettiğidir.
Bu konuda gerekirse bazı detayları da açıklayabilirim.
*
Geçtiğimiz birkaç gün öncesinde AK Partili ‘yavuz’ bir milletvekilinin belediyeyi ziyaret etmesi, sonrasında eski başkan Haluk Alıcık’ın sağ kolu Özgen Türker’in belediyede yaklaşık 6 saat Kürşat Engin Özcan ile görüşmesinin de elbet bir anlamı var.
Kulislerden aldığım bilgilere göre şu günlerde İYİ Parti’li belediye başkan vekillerinin baskısıyla Kürşat Engin Özcan’ın AK Parti ile flört halinde olduğudur.
*
Ne yazık ki, yönetemediği için yönetilen Kürşat Engin Özcan’ın sokağa salsan bin oy getiremeyecek Mustafa Tınaz ile Soner Yelkovan’ı memnun etmeye çalışması akıl alır gibi değil.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Nazilli’de olan biteni de biran önce öğrenmesi ve bir dönemlik rant, çıkar ve egolar uğruna geleceği heba ettirmemesi gerekmektedir.
EN UCUZ EKMEK NAZİLLİ’DE
Ekmeksiz makarna bile yiyemeyen bir aristokrat olarak hayatımdaki en önemli şeyin ekmek olduğunu düşünüyorum.
Özellikle koronavirüs günlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağında en büyük korkum ekmeksiz kalmak oldu.
Evimin hemen yakınında iki tane market olması sayesinde de hiç ekmeksiz kalmadım.
Ekmeği marketten 0,75 kuruşa aldığım için dikkatimi çekti ve kısa bir araştırma yaptığımda en ucuz ekmeğin Nazilli’de satıldığını fark ettim.
Bakın 200 gram ekmek her ilçede farklı fiyattan satılıyor.
Buharkent 200 gram 1 lira 50 kuruş, Kuyucak 1 lira 50 kuruş, Köşk 1 lira 25 kuruş, Sultanhisar 1 lira 25 kuruş, Bozdoğan 1 lira 25 kuruş, Efeler 1 lira 25 kuruş, Kuşadası 1 lira 50 kuruş.
Nazilli 200 gram ekmek sadece 65 kuruş, marketlerde 75 kuruş.
Eğer 65 kuruştan ekmek satıp para kazanılabiliyorsa neden diğer ilçeler de en az 1 lira 25 kuruş?
Yarı yarıya fiyat farkı mı normal, yoksa Nazillili fırıncılar mı anormal?
SİZİ ADALETSİZLİK BİTİRECEK
İslam, hak ve adalet anlayışı üzerinde yükselen bir dindir.
İslam dininde adalet denince din, dil, ırk, cinsiyet ve ülke farkı gözetmeden insanlara insan olarak yaratıldıkları için eşit davranmak akla gelir.
Ezan, adalet çağrısıdır.
Hem ‘Allahü ekber’ deyip, hem de güç odaklarına itaat edilmez.
*
Gündemde olan iki konu var.
Biri Söke’de yaşanan diğeri de Koçarlı’da yaşanan olaylar.
Söke’de CHP’li Belediye Başkanının bir günlüğüne başkan vekili yaptığı meclis üyesinin kendi inşaatına ruhsat verme olayı.
Bir günlük Başkan vekilliği sırasında kendi inşaatlarına ruhsat veren CHP'li Belediye Meclis Üyesi Ersin Solmaz (Kendisi 2013 yılında AK Parti İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesidir) bizzat CHP İl Başkanı Ali Çankır’ın baskısı sonucu istifa etti.
*
İkincisi ise Koçarlı’da yaşanan olay.
AK Parti Koçarlı İlçe Başkanı İlyas Arslan'ın AK Parti Genel Merkezi'nin Ramazan ayı dolayısıyla il ve ilçe teşkilatlarına dar gelirli vatandaşlara T.C. kimlik numaraları üzerinden dağıtılmak üzere gönderdiği 250 liralık yardım çekleriyle ilgili usulsüzlük yaptığı olay yani.
Yardımların, dar gelirli ailelere gitmediğini bizzat AK Partili Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan'dan öğrendik.
Yardım çekleri İlçe Başkanı İlyas Arslan ve Kadın Kolları Başkanı Yasemin Uygun tarafından üçüncü şahısların T.C. kimlik numaraları gösterilerek yakınlarına dağıtılmış.
Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan “Kimseye kul hakkı yedirmeyiz” diyerek bu iki ismin görevden alınmasını istedi.
Ancak İl Başkanı Ömer Özmen’in İlçe Başkanı’na sahip çıkması da bir türlü anlaşılamadı.
Öyle ki, haksız sağlanan menfaate karşı duran Nedim Kaplan neredeyse partisinden ihraç edilme noktasına geldi.
*
Biri yıllardır iktidarda olan, diğeri de yıllardır iktidar yüzü görmeyen iki partinin adalet anlayışı budur.
Yıllardır iktidarda olan AK Parti, güçlü olmanın adaletli olmak anlamına gelmediğini unutmuş, adaletten uzaklaşmış.
Tüm devlet kadroları partililerden oluştuğu için haksızlığın, hukuksuzluğun yapılabileceği fikri de iyice yerleşmiş.
Bu öyle bir hale gelmiş ki, haksız menfaat sağlayanı koruma içgüdüsüne dönüşmüş.
Yıllardır “Adalet herkese lazım” diyen ve adaletsizliğinizi yaşamış biri olarak bir kez daha söylüyorum “Sizi adaletsizliğiniz bitirecek”.
GÜNÜN FIKRASI
Doktor ameliyattan çıkar ve kendisini bekleyen hasta yakınlarına:
“Hastayı kaybetmek üzereyiz. Ancak yeni bir beyin nakledilirse yaşar” der.
Hasta yakınlarından biri:
“Bir beyin ne kadar hocam?” diye sorar.
Doktor:
“Erkek beyni 5 bin dolar, kadın beyni 200 dolar” diye cevap verir.
Erkekler gülmemeye ve kadınlarla göz göze gelmemeye çalışır.
Erkeklerden biri dayanamayıp:
“Erkek beyni neden bu kadar pahalı hocam?” diye sorar.
Doktor cevap verir:
“Erkeklerde beyin nadir bulunuyor da ondan”
GÜNÜN TESPİTİ
“..etraf kendini farklı sanan ‘aynılarla’ dolu..” BEN
“..küçücük kafam var ama içi çok geniş..” GÜNÜN SÖZÜ
“..yatak değil, vicdan rahat olmalı..” KADINLAR ERKEKLER
"..kadınlar 'kapı' gibidir.. arada yağlamazsan gıcırdar.."