Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yürütülmekte olan e-tebligat sistemi, kâğıt ortamında yapılan fiziki tebligata göre hizmet kalitesini artırmakta ve aynı zamanda kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak çevre dostu ülke olma konusunda katkı sunmaktadır. Ayrıca kâğıt formundaki tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlar masrafsız olup bütçeye katkı sağlamaktadır.
E-tebligat, Vergi Usul Kanunu’nun 456 ve 511 sıra no.lu tebliğlerinde yer alan açıklamalar çerçevesinde, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin e-tebligat sistemi ile vergi mükelleflerinin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir.
E-tebligat uygulaması 01 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. E-tebligat sitemini Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar kullanmak zorundadır.
Zorunluluk kapsamında bulunmayan tüzel kişiler ile gerçek kişiler isteğe bağlı olarak kendilerine e-Tebligat yapılmasını talep ederek sisteme gönüllü olarak başvurabilmektedir.
Kurunlar Vergisi Mükelleflerinde E- tebligat başvurusu, vergi dairesi müdürlüklerinden veya www.gib.gov.tr adresinden edinilen Ek-1 “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” formu ile bağlı bulunulan vergi dairesine yapılmaktadır. Yeni mükellefiyet tesisinde müracaat 15 gün içerisinde yapılmalıdır.
Gerçek kişilerde ise, e- tebligat başvurusu İnteraktif Vergi Dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda veya bağlı bulunulan vergi dairesi müdürlüklerine www.gib.gov.tr adresinden edinilecek EK- 2 “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” formu ile kendileri veya noterden vekil tayin ettikleri kişilerce yapılmaktadır. Yeni mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükellefleri, mükellefiyet tesis tarihinde e-Tebligat başvurusunda bulunmalıdır.
Kanun koyucu süresinde bildirimde bulunmayan zorunluluk kapsamındaki mükelleflere, 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355 inci maddesine göre cezai müeyyide uygulamaktadır.
Talep edilmesi halinde yapılan müracaat anında sistem üzerinden üretilen İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi müracaatta bulunan kişiye verilmektedir.
Sistem üzerinden gönderilen tebligatların yanlış kişiler tarafından görülmesini engellemek için, İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi kimseyle paylaşılmamalıdır.
E- tebligat bildirimleri mükellefin başvuru sırasında beyan ettiği cep telefon numaralarına ve e-posta adresine mesaj olarak yapılmaktadır. Sistem üzerinden gönderilen mesajla tebligat geçerlilik kazanmakta olup mükelleflerce takip yapılması önem arz etmektedir.
Vergi mükellefleri sistem üzerinden gönderilen ve kendilerine tebliğ edilen belgeyi (ivd.gib.gov.tr) web sayfasında yer alan e-tebligatlarım bölümünden görüntüleyerek çıktısını alabilmektedir.
Vergi mükellefine e-Tebligat ile gönderilen evrak, elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmakta ve ayrıca posta yoluyla gönderilmemektedir.
e-Tebligat, fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır. Mükellefin elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonundan itibaren Vergi Usul Kanunu’nun 14 üncü maddesinde yer alan vergi hukukundaki kanuni ve idari süreler işlemeye başlamaktadır.