Bilim insanları, koronavirüsün insan hücrelerine bağlanan sivri uçlu proteinlerinin mutasyon geçirdiğini tespit ettiler. Sivri uçlu proteinlerin yeni yapıları, aşı çalışmalarına etkileri nedeniyle incelenmeye devam ediliyor.
Yapılan analizler, yeni tip koronavirüsün sivri uçlu proteinlerinin iki genetik değişiklik de dahil olmak üzere çeşitli mutasyonlar geçirdiğini gösteriyor. Bilim insanları, mutasyonların virüsü nasıl etkilediğinin henüz belirsiz olduğunu söylüyorlar.
Araştırmacılardan Martin Hibberd, sivri uçlu proteinlerin geçirdiği mutasyonların oldukça nadir olduğunu ancak yine de küresel olarak yapılacak çalışmalarla takip edilmesi gerektiğini, böylece virüsün endişe verici mutasyonlarının erken aşamada ortaya çıkarılabileceğini söyledi.
Sivri uçlu proteinlerin mutasyonu, geliştirilen aşıların işe yaramamasına neden olabilir.
Araştırmacılar, 5.349 koronavirüs genomu üzerinde yaptıkları çalışmada, küresel olarak yayılmış koronavirüsün mutasyonlarını iki gruba böldüler. İlk sivri uçlu protein mutasyonu 788 virüste görüldü. Diğer mutasyon ise 32 virüste tespit edildi.
Martin Hibberd’in açıklamasında belirttiği gibi koronavirüsün geçireceği mutasyonların takip edilmesi virüsün yayılmasını önlemede önemli bir noktada duruyor. Özellikle aşı çalışmalarının başarı ile sonuçlanması ancak virüsün önemli mutasyonların anbean takip edilmesi ile olabilir.