Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de corona virüs (covid-19) mücadelesi tüm hızıyla devam ediyor. Bu mücadele kapsamında gecesini gündüzüne katan Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca’nın ve Bilim Kurulu’nun yoğun çalışması ve önerileri ise tam anlamıyla resmi olarak açıklanmasa da kendisinin konuşmalarından ve gazeteci meslektaşlarımın sorularına verdiği cevaplardan aldığımız kadarıyla düşünceleri herkesin beğenisini kazanıyor. Aynı imaları İçişleri Bakanı sayın Süleyman Soylu’da dile getiriyor. Ancak gerek mali yük gerekse ülke genelinde yaşanacak sorunları değerlendiren Bakanlar ve Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, 1 aylık ‘Sokağa çıkma yasağı’ kararını alamıyor. Bu vakanın ilk görüldüğü günden bu yana ekonomik açıdan ülke yüzde 70 zaten durdu aslında ama yüzde 100 durmasına cesaret edilemiyor. Bu çok üzücü bir durum. Ülkemiz 5 milyon Suriyeliye yıllarca bakacak gücü bulurken, yurtdışından yardım çağrılarına destek eli verecek gücü bulurken, en önemlisi de her ne kadar projeyi önemsesem de zamanının uygun olmadığını düşündüğüm ‘Kanal İstanbul’ projesine para bulacak güçteysek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına en azından geçim sıkıntısı yaşamamalarını sağlayacak parayı yada gıdayı sağlamaya yeterli gücü olur düşüncesindeyim.
**
Gelelim bugünkü yazma hissimin nedenine,
Beni bilen bilir, eleştiriyi çok seven birisiyim…
Sokakta yada birebir sohbetlerimizde herkesin eksilerini ve eksiklerini söylerim,
Ama bu kez artıları söylemek için kaleme alma gereği duydum.
Bu yazımda Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın insani ilişkileri ve insana verdiği değeri anlatmak istedim. Tabii ki yazım tamamen yaklaşımları değil. (covid-19 ile mücadele dönemini içeriyor bu konuyu da belirtmek isterim.)
31 Mart 2019-31 Mart 2020 dönemini de kaleme almayacağım, çünkü ülkemizde coronavirüs belası varken, hizmetleri yargılamak öncelikli düşüncemiz değil. Maalesef tek önceliğimiz hiçbir Aydınlının hayatını kaybetmeden bu illetten kurtulmasına çaba göstermek.
Bunu bir tek ben veya sadece gazeteciler değil, tüm siyasiler ve STK temsilcileri de düşünüyordur.
İlk vakanın görülmesinin ardından ülkemizde tedbirler alınmaya çalışırken, Nazilli Belediyesi birçok projesini zaten hazırlamıştı. Bunun meyvelerini de Vefa Destek Grubu’nun Nazilli Belediyesi çatısı altında hazır olan sistem üzerinden yürütülmesi, bence çok iyi örnek olarak gösteriyor.
Gerek Emniyetten gelen Zabıta Müdürü Serdar Üresin, gerekse Askeriyeden gelen İşletme ve İştirakler Müdürü Serkan Günana, gerek personellerin dağılımını ayarlayan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Yıldıray Topaloğlu, gerekse yazılımda çalışmalarını artıran Bilgi İşlem Müdürü Mehmet İğdelioğlu bu projenin arkasında yer alan destekçi güçler diyebilirim.
Arka plandaki kahramanları daha sonra bu illet bitince detaylıca anlatmak isterim ama şimdi ön plandaki Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ı anlatmak istiyorum.
Müdürlerinden gelen Afetlere hazır olalım önerisini kısa bir süre düşünüp hemen "Acil Eylem Planımızı hazırlayalım" demesi ile tüm Türkiye’de bu projeyi en hızlı gerçekleştiren Belediye olmayı başarması gerçekten insan sağlığı için çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan bir kurulun gece 01.30’da biten toplantısından çıkan sonucu, sabah 09.00’da sorunsuz bir şekilde tüm hatlarıyla işler halde hazır hale getirmek her babayiğidin her kurumun harcı değil diye düşünüyorum.
O gün başlayan yoğun mücadele ile birlikte tüm şehri karış karış dolaşan sabah namazıyla birlikte mesaisine 06.30’da başlayan bir başka Belediye Başkanı da var mı onu bilmiyorum.
İnsan sağlığı her şeyden önemli deyip tedbir alınmasında yetersizlik olacağını düşündüğü için Cumhuriyet tarihinde ilk kez olan Perşembe Pazarı’nı kapatma cesareti de takdire şayan bir davranıştı.
Bunun yanı sıra ilçede her gün semt pazarı olması nedeniyle pazaryeri genelgelerinin uygulamasını (Personel yetersizliğinden dolayı) bizzat sabah 06.30’da pazaryerlerine giderek takip eden, ilçe dışından gelen pazarcıları nazikçe uyaran ancak geçen Perşembe günü olduğu gibi aşırı ısrar sonrası sesini yükselterek söylediği ‘Nazilli halkı deney yapılacak insanlar değildir. Nazilli halkının sağlığı ve siz pazarcıların sağlığı için bu kurallara uyalım. Hiç kimsenin kazancı sağlıktan önemli değil’ sözleri ise kendisinin bu konudaki duyarlılığını ortaya koyduğunu düşünüyorum.
Gerçekten her bir vatandaşın sağlığını düşünen yaklaşımı nedeniyle 1 aydır evine gece yarısı gidip, sabah erkenden de mesaiye başlıyor. Bunu birçok yerde karşılaştığım için bizzat gördüm ve şahit oldum.
Belediyecilik konusundaki çalışmaları için yapılacak değerlendirmeler ayrıdır, tartışılır. O konuları 1 yıllık değerlendirme sonrası yapabiliriz elbette ki ama İnsan Sağlığı için yaptığı ve harcadığı mesai için, çalışkanlığı için ‘Başarılı Başkan’ diyebiliriz. Ben de bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum, halkının sağlığını, geleceğini düşünen Kürşat Engin Özcan’a teşekkür ediyorum. Hayatta sağlıktan ötesi yok, bunu herkesin unutmamasını diliyorum.
**
Gerçi insan sağlığı konusunun önemini belirtmek için İlçe Dışından Pazarcı alınmaması kararında büyük rol oynayan Kürşat Engin Özcan’a ve Manavlar Odası Başkanı Kemal Cansız'a bazıları da gereksiz serzenişte bulunmuş. Bu alınan kararın ve şehirsel izolasyonun ne kadar önemli olduğunu aslında her gün Sağlık Bakanı sayın Dr. Fahrettin Koca söylüyor ama maalesef işine gelmeyen veya siyasi bakan kimse anlamıyor. Herkes kendi izolasyonunu yapacak, kimin taşıyıcı olduğu bilinmez. Bunu İl Hıfzıssıhha Kurulu üyesi İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’un dün covid-19 testinin pozitif çıkmasıyla görmüş olduk. Kimse ne olduğunu bilemez arkadaşlar. Gelin önlemlerimizi alalım. Hem ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gelsin diyoruz, hem de ilçe dışından pazarcı gelmiyor diye serzenişte bulunuyoruz. Bu ancak siyasi eleştiri için yapılır, gelin bu ucuz işleri bırakalım.
Kimse bir can yanmadan, kimse yakınının canı, kendi canı yanmadan bu illeti şehirsel bazda çözüme ulaşmasına yardımcı olsun.
Covid-19 mücadelesi veren başta sağlık çalışanları, emniyet mensupları, belediye çalışanları ve bürokratlara çok teşekkür ediyorum. Bu salgının önlenmesine emek veren herkese başarılar diliyorum.