Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı 16.03.2020 tarihinde 81 İl Valiliğine Coronavirüs Tedbirleri Konulu Ek Bir Genelge gönderdi.
Söz konusu genelge ile Sivil Toplum Kuruluşlarının (Dernek, vakıf vb. ) genel kurulları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının eğitimler dâhil insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri (icra-i zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç) 16.03.2020 pazartesi saat 24:00 itibariyle geçici olarak ertelenmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, 114'ten fazla ülkeye yayılan Corona virüsü salgınını pandemi ilan etti. Ülkemizde ve dünyada büyük bir özveri içinde mücadele edelin Corona Virüs salgını ile ilgili olarak, sitelerin ve kooperatiflerin genel toplantıları genelge kapsamını girmektedir.
Site yöneticileri ve kooperatif yönetim kurulları tarafından halkın sağlığının korunması ve virüsün yayılmasının engellenmesi için genel kurul toplantılarının genelge çerçevesinde ertelenmesi gerekmektedir. Toplantıların genellikle kapalı ve kalabalık bir ortamda yapıldığı göz ününe alındığında yöneticilerin alacağı erteleme kararı küresel salgının yayılmasına engellemede kattı sunacaktır.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kat malikleri kurulunun, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanacağını,
1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nu ise Genel Kurul Şekli başlıklı 45.maddesine göre olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur. Kooperatifler Kanununun 45. maddesinde Haziran ayı sonuna kadar belirtilen tarih ilk toplantı tarihini ifade etmekte olup, ilk toplantıda nisap oluşmadığında ikinci toplantının Haziran ayından daha sonraki bir tarihte de yapılmasında yasal bir engel bulunmamaktadır.
Bağımsız bölüm maliklerine ve ortaklara gönderilecek gündemde ilk toplantının yapılamaması durumunda ikinci toplantının en az 7 gün sonra yapılacağı tarih yazılabileceği gibi, ikinci toplantı için herhangi bir tarih belirtilmemesi ve daha sonraki süreçte ortaklara tekrar çağrı yapılarak genel kurulun gerçekleştirilmesi hem Kat Mülkiyeti Kanununda hem de Kooperatifler Kanunda mümkündür.
Genelge gereği genelge öncesinde genel kurul toplantı kararı almış ve alınan karar ile birlikte gündemi ortaklarını posta yoluyla gönderilmiş olsa dahi söz konusu toplantının erteleme kararı alınarak ortaklara mesaj ve diğer iletişim kanallarıyla toplantıların ertelendiği bildirilmesi gerekmektedir.
Genel kurul toplantılarının ertelenmesi yönetimsel faaliyetlerin yürütülmesine engel teşkil etmemektedir. Ortaklara ve bağımsız bölüm maliklerine ek borçlandırıcı işlemler dışında fatura, ücret, sigorta ve vergi gibi düzenli ödemelerini gerçekleştirmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İçişleri Bakanlığı söz konusu bu tedbirlere ilişkin vali/kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi Kanun hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle planlanması/uygulanması ve kolluk birimleri tarafından konun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini talep etmiştir.
Küresel salgının kontrol altına alındığı yönünde resmi açıklama yapılıncaya kadar site ve kooperatif yöneticilerinin genelge kapsamında hareket etmeleri toplum sağlığı acısından önemli olup aynı zamanda da yasal bir zorunluluktur.