6824 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesinde yapılan düzenleme ile vergisini zamanında ödeyen ve belirtilen diğer şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren verilecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’ini, ödenmesi gereken vergiden indirme imkânı getirilmiştir.
2019 Yılında elde edilen ticari, zirai ve mesleki kazançları nedeniyle 1-31 Mart 2020 beyan döneminde Yıllık Beyanname verecek mükelleflerimizden şartları taşıyanlar, yüzde 5 vergi indiriminden yararlanabileceklerdir. Peki, bu vergi indiriminden kimler faydalanacak;
Bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösterenler hariç olmak üzere tüm Kurumlar Vergisi Mükellefleri ile
Basit Usul mükellefleri de dahil olmak üzere, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefleri olarak belirtilmiştir.
Vergisini düzenli ödeyen mükelliflere tanınan bu indirimden faydalanmak için kanun koyucu indirimden faydalanacak mükellefin bazı şartları taşıması gerektiğini belirmiştir.
Yüzde 5’lik vergi indiriminden faydalanma şartları;
Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında kaçakçılık suçu fiillerinin işlenmemiş olması
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş oolması
Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 TL üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekmektedir.
Ayrıca söz konusu vergi indiriminden faydalanmak için sadece gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmiş olması değil, geçici vergi beyannameleri, muhtasar, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannamelerinin yasal süresinde verilmesi ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden bütün vergilerin de vergi indiriminin hesaplanacağı gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihte ödenmiş olması gerekmektedir.
Vergi indiriminden faydalanmaması gerekmediği halde sehven vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim nedeniyle alınmayan vergiler bu kez vergi zıyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften istenilecektir.
Tüm beyannamelerin yasal süresinde verdiği halde indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda herhangi bir vergiye ilişkin beyanın gerçek durumu yansıtmadığının, indirimden yararlanıldıktan sonra tespiti üzerine, yapılan tarhiyatların kesinleşmesi halinde de yine indirim nedeniyle alınmayan vergiler vergi zıyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften istenilecektir.
Görüldüğü üzere vergi idaresi beyannamelerini düzenli veren ve adına tahakkuk eden vergileri düzenli ödeyen vergi mükelleflerine ayrıcalık tanımaktadır. İndirimin hatalı faydalanıldığı tespit edilse bile hatalı indirilen vergi zıyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften istenmektedir.
Vergiye uyumlu mükelleflerin yararlandığı " yüzde 5 Vergi İndirimi ” uygulamasında, indirilecek vergi tutarının ödenmesi gereken vergi tutarından daha fazla olması durumunda kalan tutarın bir yıl içerisinde tahakkuk eden diğer vergilerden mahsup edilmesi gerektiği, aksi durumda mahsup edilemeyen tutarın red ve iadesinin mümkün olamayacağını hatırlatmak isterim.