Muhasebenin bilimsel olarak tanımı, tüm kuruluşların mali nitelikteki işlemleri ve olaylarını para ile ifade edilmiş şekilde kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden ve sonuçlarını yorumlayan ve analiz eden bir işlemdir.
İşletme içinde yöneticilerin karar sürecinde kullandığı en önemli araçlardan biri muhasebe çıktılarıdır. Muhasebe işlemleri sonucunda oluşan bilgilerden işletme sahipleri, yatırımcılar, kredi kuruluşları gibi birçok taraf, oluşan bilgilerden yararlanmakta ve stratejilerini bu bilgilere göre yön vermektedirler. İşte bu nedenle muhasebenin önemi günden güne daha çok artmaktadır.
Devlet açısından da muhasebe ve muhasebe işlemini yürüten meslek mensupları da önem arz etmektedir. Vergi gelirleri devletin en önemli gelir kalemleri içinde yer almaktadır. Gerçek kişi ve Tüzel kişi işletmeler devlete ne kadar vergi vereceğini muhasebe işlemleri sayesinde hesaplamaktadır. Her işletme mali dönemdeki faaliyetlerini muhasebe işlemleri sayesinde bu faaliyetlerden ne kadar kar/zarar elde ettiğini belirleyerek ve buna göre de vergisini devlete vermektedir. Muhasebenin yaptığı işlemler sonucunda devlete verilecek vergiler hesaplanmakta ve yine muhasebe birimi tarafından bildirimi yapılarak devlete karşı vergi borcu ödevi yerine getirilmektedir.
Muhasebe kar amacı güden işletmeler için önemli olduğu kadar kar amacı gütmeyen tüm kurum ve kuruluşlar içinde önemlidir. Çünkü muhasebe işletmelerin, kurum ve kuruluşların mali durumu ve verimliliği hakkında bilgi vermektedir. İster hizmet üretimi olsun ister emtia üretimi işletmesi olsun muhasebe işleri sonucunda ortaya çıkan maliyet hesaplarına göre faaliyetin verimliliği hakkında bilgi edinebilmektedir.
İşletmelerin mali durumu, borç ve alacağın tespiti, verimliliğin tespiti, yönetici ve sorumluların geleceğinin planlanması, uyuşmazlıkların çözümünde muhasebe belgelerinin delil olma durumu gibi birçok konu muhasebe işlemleri sonucunda ortaya çıkan faydalar olarak sayılabilir.
Vergilerin doğru ve zamanında hesaplanması, borç ve alacağın tespiti, verimlilik ve öz kaynakların doğru tespit edilebilmesi ve muhasebeden yeterli düzeyde fayda sağlamak için kayıtların ve kayıtlarda gösterilen hesapların doğru, şeffaf ve anlaşılır düzey olması önemlidir.
Muhasebesi ve muhasebe sistemi düzgün olmayan kurum ve kuruluşun geleceği hakkında ne işletme sahipleri, ne işletme ortakları, ne işletme çalışanları, ne devlet, nede üçüncü kişilerin doğru bilgi alması mümkün değildir ve geleceği hakkında da karar verilmesi imkânsızdır.
Teknolojik gelişmeler günümüzde muhasebeyi, sadece geçmiş olayları kaydeden bir sistem olmaktan çıkarmış, faaliyetlerin önceden planlanmasına, sonuçların yorumlanmasına ve yeni kararlar alınmasına imkân sunan sistem haline getirmiştir. İşletmelerin gelecekteki faaliyetlerini planlaması ve şu anki durumlarının tespitinin yapılabilmesi, muhasebe bölümünden sağlanan bilgilere dayanmaktadır.
İşletmelerin muhasebe ve denetim işlemleri, devletin vergi gelirlerinin arttırılması ve devlet kurumlarının işleyişine yardım olunması gibi birçok işlemi yerine getiren muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği mensupları, hiçbir takdir görmeyi beklemeden özveri ve sevgiyle işletmelere ve devlete değer katmaya devam etmektedir. Tek bir kişinin veya bir ailenin muhasebesini tutmanın önemini düşünüldüğünde “Mali Müşavir İşletmelerin Onurudur” sloganının tam ve yerinde söylendiği hususu hiçbir şüpheye yer vermemektedir.
Ülkemizde Muhasebe Haftası 1-7 Mart’a kutlanmadır. İktisadi bir olayın her aşamasında yer alan ve devlet ile işletmeler arasında köprü vazifesi gören, ülkenin her köşesinde hizmetini sürdüren vefakâr ve cefakâr muhasebe meslek mensuplarının muhasebe haftasını kutluyorum.