Zalimin karşısında …
Mazlumun yanında olmak…
Türk tarihine baktığınızda bunu göreceksiniz.
Genlerimizde var…
Türk milletinin ruhuna işlemiş…
Düşmanı dahi olsa; mağdur ve mazlum konumunda ise Türk Milleti hemen orada olacaktır.
Bu sebeplerden dolayı da İdlib’deki mazlumlara kol kanat geriyoruz.
Hem de şehit vererek…
Bu vesile İdlib’de zalimin kalleş saldırısında şehit olan Mehmedimize Allah (cc)'den rahmet, Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Ruhları şâd olsun. Bu millet ve mazlumlar size minnettardır.
***
Yakın tarihimize baktığımızda Osmanlı Türk Devleti de zalimin zulmüne dur demek için şimdiki Türk Devletimizin yaptığı gibi Uzak Doğu Müslümanlarının yardımına koşmuştu.
Osmanlılar, bir taraftan sahip oldukları silah ve teknolojisini geliştirmek için çalışırken, diğer taraftan da, bu silahların kendileriyle dinî veya ırkî bağı bulunan çeşitli Asya ve Afrika ülkelerine yayılmasında köprü rolü oynadılar. Bu rol, Osmanlıların diğer İslam ülkelerine genellikle belli miktarda topçu, tüfekçi ve ateşli silah uzmanları ile top ve tüfek yardımı yapmak şeklinde olmuştur. Osmanlı tehlikesi karşısında bu devletlerden bazılarının Avrupa'dan silah almak zorunda kalmaları da dolaylı bir roldür.
Şah Abbas dönemindeki İran dışında kalan doğu ülkeleri, etkili olarak ateşli silahlarla mücehhez bir ordu kuramamışlardır.
Osmanlı Türklerinin ateşli silahları taşıdıkları ülkeler arasında ilk olarak Türkistan Hanları, Kırım Hanları, Hindistan, Sumatra'da Açe Sultanlığı ve Habeşistan'da Sultan Ahmed Gran'in Devleti ile Afrika'da Bomu Devleti gelmektedir. İkinci grupta ise, İran'da Akkoyunlu ve Safeviler, Mısır'da Memluklar sayılabilir.
Bazı Avrupa ülkelerinin yanında Osmanlılarla da ilişkisi olan bu devletlere Osmanlılar siyası ve dini ilişkilerine göre personel, silah, barut ve demir gibi malzeme satarak veya hibe ederek ateşli silahlar konusundaki imtiyazlı konumlarından istifade ile Asya, Afrika ve Orta Doğu'daki etkinliklerini artırma politikası takip etmişlerdir. Hariç ülkelere yapılan bu yardımların yanında kendi ülkesi içinde uçlarda bulunan beylerbeylerine de gerektiğinde savaş malzemesi veya top, tüfek yapıcısı ustalar yine İstanbul'dan gönderilmekteydi.
Osmanlıların verdiği ateşli silahların, özellikle Orta Asya'da Türk Devletleri'nin iç savaşlarında, desteklenen taraf açısından çok önemli rol oynadığı; Habeşistan ve Açe'de de Portekiz ve Hollanda gibi gayri müslim sömürgeci devletlerle savaşan İslam devletlerinin muvaffakiyetinde ciddî ölçüde tesiri olduğu görülmüştür. Tabiatıyla bütün bu yardımlar hilafet merkezini elinde tutan Osmanlıların, söz konusu devletler nezdindeki itibarını artırmış ve saygınlık kazandırmıştır. Memlük Devletine silah yardımı yapılması da henüz bozulmamış olan ilişkiler öncesinde onları Hristiyan Portekizlilere karşı savaşlarında destekleme gayesi gütmekteydi...
***
Libya ve Suriye’deki mazlumların desteklenmesine bu açıdan bakılmalıdır.