Bugün etrafınızda kimi sorsanız hayatından ya memnun değil, yada gelecek kaygısı yaşıyordur. Mutluluk insanların hedefleriyle doğru orantılıdır. Bir çocuğun hedefi ayıcık sahibi olmaksa onu kavuştuğunda dünyanın en mutlu insanı olur. Doyumsuz ise onu deva bulmak mümkün değil.
Şuan ülkede en mutsuz kesim yüksekokul mezunları. Çünkü diplomasını alan öğrencinin hedefi iyi bir KPSS puanıyla devlet memuru olmak. Bu olmayınca karamsarlık ve gelecek kaygısı tavan yapıyor. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de mutluluk seviyesi eğitim seviyesi arttıkça düşüyor. Çünkü eğitim seviyesi beklentileri de farklılaştırıyor. Aynı araştırmaya göre mutluluk 10 yıl öncesine göre sağlıklı bir vücut iken bugün mutluluk derecesi kariyer olmuş. İnsanların beklentisi mutluluk seviyesini belirliyor.
Aydın’da çiftçiye ele alacak olursak, incir üreticisi geçtiğimiz yıl kalitesi çok kötü inciri kilogramı 19-20 TL’den sattı. Bu yıl ise çok kaliteli inciri için yine kilogram başı 20 TL gelir belirledi ve planlarını da incirden elde edeceği paraya göre yapmaya başladı. Pazar bozulunca insanlar incirini 10-12 TL’den satabildi. Bu sefer üreticinin planları alt üst oldu ve üründen elde edilen gelir beklentileri karşılamadı. İncir beklentileri karşılamadığı için üreticisinin de mutsuz olması kaçınılmaz oldu. Kısacası beklentileri geçen yıla göre belirleyen incir üreticisi şuanda mutsuz ve öfkeli.
Rahmetli babam her bayram sabahı iki rekat şükür namazı kılar ve gözü yaşlı dua ederdi. Namaz sonrası da nasihatlerine başlardı. ‘Oğlum şükür, bak bu bayramda sevdiklerimiz ile beraberiz. Hastane de, hapishanede yatanımız yok. Evimizin bir köşesinde başında beklediğimiz hastamız yok” derdi ve çok şükrederdi. Babam uzun süre hastanelerde yattı fakat her bayram da evlatları ve 30 torunuyla evindeydi. Onun en büyük mutluluğu 16 metrekarelik odasına 45 kişiyi sığdırıp bayramlarda bir arada olabilmekti. Babam o kalabalıktan mutlu olurdu.
Başaramayacağımız hayallerle yaşamak insanları mutsuzluğa iter. Basit ve ulaşılabilir hayaller ise hayatımızı güzelleştirir. Küçük şeylerden mutlu olan kişiler hem çevresine hem de kendisine yararı dokunan kişilerdir. Mutsuz kişilerin çevresinde gülücükler saçan kimselerde olmaz. Siz etrafınıza neşe saçarsanız etrafınızda güzelleşir. Çüplüklerde güller açmaz, güller gönlü güzel insanların bahçelerini renklendirir.