5 Aralık 1934 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi.
* * *
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bir erkek olmama rağmen kadınların ve gençlerin bilhassa siyaset kurumu içerisinde var olmalarını yürekten destekliyorum.
* * *
Farklı görüş açılarıyla sorunlara yaklaşmak çözüm önerilerine daha rasyonel yaklaşılmasını sağlar.
* * *
Yaklaşık 10 yıldır Aydın’ı ve son beş yıldır da büyükehiri bir kadın yönetiyor.
* * *
Sorunlara politikacı gözüyle değil bir anne bir eş olarak ta bakabilmenin sonucu olarak Özlem Çerçioğlu’nun yönetim sisteminin de tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirtmek isterim.
* * *
Yaptığım kısa bir araştırma sonucunda Aydın’ın “seçilmiş” belediye meclis üyelerine ulaştım. Aslında durum “içler acısı”
* * *
Büyükşehir belediye başkanı bir kadın ama 17 ilçesinde 334 belediye meclis üyesi olan Aydın’da sadece 42 kadın var. Kadınların belediye meclisleri üzerinden siyasete katılım oranı yüzde 12,5. Büyükşehir meclisinde ise 81 üyeden sadece 8'i kadın. Bu da yüzde 10'u bile bulmayan bir katılım oranı.
* * *
En çok kadın belediye meclis üyesi Efeler Belediyesi’nde (7), onu Söke (6), Kuşadası, İncirliova ve Nazilli (4), Didim (3) izliyor.
* * *
Sultanhisar, Buharkent, Koçarlı, Germencik’in 2'şer kadın meclis üyesi verken diğer ilçelerde sadece 1 kadın üye var.
* * *
Sadece Karpuzlu’da hiç bir kadın meclis üyesi yok.
* * *
Cumhuriyetin ilk kadın muhtarı Gül Esin’i seçen Karpuzlu’ya yakışmayan bir durum.
* * *
Yerel seçimler Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’na ortaklık eden partiler arasında geçti. 17 ilçeden birinde bile ittifak partileri kadın aday çıkarmayı başaramadı.
* * *
Şu an için yüzde 15'in üzerinde katılım oranıyla Buharkent, Efeler, İncirliova ve Söke seçmenini ve parti yöneticilerini (parti ayırmaksızın) tebrik ediyorum...
Aydın’ın “seçilmiş” kadınlarının siyasette sayılarının daha da artması için daha fazla çalışması ve seslerini yükseltmeleri gerekiyor.