Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her ortamda ailelere en az 3 çocuk yapma tavsiyesinde bulunuyor. Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde yaşanan sıra çilesini gördükten sonra insan reisin tavsiyesini bir kere daha gözden geçirmek durumunda kalıyor.
Geçtiğimiz ay yeni anne-baba olma heyecanı sarmış bir arkadaşım rutin kontroller için hastaneye gelmiş. Fakat sıra bulamadıkları için geri dönüp gittiler. Bir hafta sonra ise sabaha karşı 06.00 gibi hastaneye gittiklerini duydum. Bende çok erken değil mi diye sordum. Sıra bulamamaktan dert yandılar. Bu hafta ise sabaha karşı 05.30 gibi hastane yoluna koyuldular. MHRS’den yada telefon ile niye randevu almıyorsunuz? şeklindeki sorum ise daha büyük bir dertlenmeyle yanıt buldu. İnternetten yada telefonla alınabilecek tüm randevular alındığı için oradan da başvuranlara randevu verilmiyormuş.
Bana çok garip geldi. Konuyu biraz araştırma gereği duydum. Geçtiğimiz hafta sabah saat 08.30 gibi hastaneye uğrayıp kadın doğum bölümünden sıra almak istediğimi söyledim. Görevliler sıraların dolduğunu belirtip sıra veremediler. Aynı gün MHRS ve telefonla sıra almaya kalktım. 9 Aralık’a kadar randevuların tamamının dolu olduğunu 9 Aralık’tan sonrası içinde randevu veremeyecekleri belirttiler.
Bu sorunun kaynağını öğrenmek istediğim de ise hastanede kadın doğum bölümünde sadece 3 doktora sıra verildiğini öğrendim. Doktorların odalarının bulunduğu alana gidip o üç doktorunda iş yükünü gözlerim ile gördüm. Hastalar içinde doktorlar içinde durum hiç iç açıcı değil.
Sağlık Müdürlüğünün bu konudan haberdar olup olmadığını bilmiyorum fakat her gün, gün doğmadan hastane önünde sıra olduğunu ben biliyorum. Doktorların yaşadıklarını da gördüm. Yaşanan bu sorunun çözülmesi için kime görev düşüyorsa acilen harekete geçmesi gerekiyor.
Efeler’de evi olan bir insan gece 06.00 gidip sıra bulabiliyorsa, Karacasu’nun herhangi bir mahallesinden gelecek bir hasta ne yapabilir acaba. Siyaset veya kurumların insanların hayatını kolaylaştıracak çözümler üretmesi gerekiyor. Bu makamlarda bulunanlar sorunlara çözüm üretemiyorsa oturdukları makamları boş yere işgal ediyor demektir.