Hz. Ömer (r.a.) ''Dağlara buğdaylar serpin. Müslüman ülkede kuşlar aç demesinler''diyen insanlıktan,kendi ırkını görmeyen insanlara..
Geçtiğimiz günlerde,intihar haberleri çaresizlikler vazgeçmişlikler terkedilmişlikler umutsuzlukları okuduk.Bir kaç saniye takip edip sonrası haftalık dizilerimizi izledik.Geçtiğimiz haftanın bölüm içi telaffuz edilen tüm sözcüklerini tekrar ederek,durup düşünmedik belki de düşünmemenin daha yararlı olacağını sandık.
Bir yerlerde kendi ırkımız çaresizlik ile son adımını son cümlesini son nefesini saydı.Hayat çok zor hayat acımasız hayat çekilesi değil duygusuna teslim etti .Masanın üzerinde faturalar banka kartları ihtarnameler borçlar borçlar.Kağıt üzerinde bir kaç rakam imzalar mühürler ciddiye alınması gerektiğini anlatma çabası içerisinde tarihler. İnsan sadece et kemik akıldan ibaret değil ki. İnsan duyguları olan bu duygular ile yaşamını devam ettiren bir canlı.
Ağlar insan korkar telaşlanır üzülür umut etmeye yollar arar. O umut etme duygusu en yakınından kendini en bileninden geçer . Bir el uzansın, o el çıkmaz sokağından çıkarsın.”İnsandır düşer de kalkar da”. Desin. Bir telefon çalsın yada kapı zili herhangi bir şey herhangi biri duysun o sesi,insanın insana kapattığı kulağı gözü eli yüreği açsın kapılarını duysun duyursun istedi.
Küçük bir umut kırıntısı bekledi. Duymadık, duymak istemedik yanımızdan geçip gitti mahalleden çaresizce süzüldü. Görmedik. “Onun borçları var parası yok işleri ters gidiyor”. diye selamı sabahı kestik. Yolda karşılaşsak yolu değiştirdik. Tv dizilerimiz zengindi ,bizden bir şeyde istemiyordu. Saatlerce o koltuğa otur izle düşünme yetin dursun yeter diyordu. Kendimizi kaybettik..Paylaşmadık,maddi paylaşım zor geldi fakat biz duygularımızı da umut sözcüklerimizi de sorunlarımızı da paylaşmadık.
Bir bize dönüyor dünya, bir bize yağıyor yağmur, bir bize doğuyor güneş sandık.gemisini kurtaran kaptan sandık. Oysa o gemide hepimiz vardık.
İçinde yolcusu kalmayan gemi sadece demirden ibarettir.Dön dön ve bak etrafına kim umudunu kaybetme noktasında ise bir kaç cümlen ile umut ol.Sadece konuş sadece dinle sadece tek bir yolunun değil bir sürü yollarının olduğunu anlat. Sevgidir insana zorlu yollarda yardım eden. Bir kaç samimi cümledir hayal kurduran. Çok görme bunu kendi ırkına. Bu gün başkasına yarın sana çıkar o zorlu yollar.Çıkmasa bile uzat elini.kısa bir ömür olan bu dünyada insanlığı yaşa yaşat.