Geçtiğimiz hafta sonu Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan ve başkan yardımcısı Mehmet Akgül'ün davetiyle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun Aydın'da gerçekleşen “19. Başkanlar Kurulu” toplantısını takip ettim.
* * *
Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen cemiyet başkanlarını Aydın'da kusursuz bir şekilde ağırlamanın da mutluluğunu yaşadım.
* * *
Aydın'ın misafirperverliğini konuklara göstermek adına emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür etmek istiyorum.
* * *
Bence organizasyon boyunca yaşanılan tek sorun, Aydın'da gezilip görülmesi gereken yerler için 3 günün yetersiz olmasıydı. Programlar öyle yoğundu ki, konuklar Didim'i ve Karacasu Afrodisias'ı göremeden gitti.
* * *
Neyse bir sonraki toplantıya artık…
* * *
Benim gazetecilikten en çok haz şey aldığım her gün yeni insanlarla tanışmaktır. 3 gün boyunca Türkiye'nin her şehrinden gelen gazeteci örgüt başkanlarıyla tanışmak ve sohbet etmek benim için çok keyifliydi.
* * *
Keyifliydi ama bir açıdan da üzüntü vericiydi. Nedenine gelince Aydın'da camiamızın yaşadığı sorunların diğer şehirlerde daha da karamsar bir tablo içerisinde oluşu beni çok etkiledi.
* * *
Anadolu'daki birçok gazete kapanmanın eşiğine gelmiş durumda. Birçoğu küçülebildiği kadar küçülme telaşında.
* * *
İlk olarak Kilis Basın Cemiyeti Başkanı Nezir Çağlar'la tanıştık ve sohbet ettik.
* * *
Şu an Kilis nüfusunun % 81'inin Suriyeli olduğunu biliyor muydunuz? Ben de Nezir başkandan öğrendim.
* * *
Bu sosyoekonomik durum şehrin basın camiasını da etkilemiş durumda.
* * *
Şu an Kilis'te günlük olarak yayınlanan 5 gazete birden günlük yayınını haftalığa dönüştürmek üzere.
* * *
5 gazete birden haftada bir gün yayınlanırsa ortalama 10 basın emekçisi arkadaşımız işsiz kalacak.
* * *
İkinci olarak Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel'le tanışıp sohbet ettik.
* * *
Genel olarak Anadolu yerel basınının sorunları Burdur'da da yaşanıyor.
* * *
Örneğin abone sayıları çok az. Özel sektör ilan ve reklamları yok denecek kadar az. Çünkü reklam pazarlama birimleri yok.
* * *
Son yıllarda resmi ilan gelirlerinde düşüş yaşanınca gazeteler yok olma noktasına geldi.
* * *
Ses Gazetesi olarak 34 yıldır bu tehlikenin farkına vararak, abone ve reklam gelirlerimizi arttırmak için çalışmalar yapmıştık.
* * *
Şu anki ekonomik durgunluğu göz ardı edersek bir bakıma özel reklamlara ve abone sayımızı arttırmanın bize fayda sağladığını görüyoruz.
* * *
Ayrıca Anadolu'nun çoğu şehrinde işini düzgün yapan reklam ajanslarının olmayışı ve yerel gazetelerin bu konuda adımlar atamaması da onlar için büyük bir kayıp.
* * *
Asıl önemli sorun ise son beş yıldan beridir yoğunluğu artan basılı yayınların dijital dönüşümü sorunu.
* * *
İnternet haber portallarına karşı mücadele veren gazetelerin web portalları bu savaşın biraz gerisinde kalmış durumda.
* * *
Çünkü bir internet habercisi bir haberi yaratırken onu hemen web sitesinde yayınlama derdinde. Ama bir basılı gazete muhabiri için öncelik ertesi sabah çıkacak olan gazete nüshası. Onun internet üzerinden haberi vermek halen ikinci önceliği.
* * *
Gazeteciler Konfederasyonu genel başkan yardımcısı Sefa Özdemir, Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Tahir Gülebak, Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Aydın Deniz ve Medyaİş Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı ile de uzun uzun yaptığımız sohbetlerde sorunlar hep aynıydı.
* * *
Bu arada bir sendikanın genel başkanıyla beraberken edevlet üzerinden 2 dakikada sendikaya üye olabiliyorsunuz. Başkanı yanınızda olduğu içinde online onaylanıyor. Sezai Başkanda bu ayrıcalığı bana tanıdı. Artık basın ve medya çalışanlarının hakkı için çalışan Medyaİş Sendikasının bir üyesiyim. Hayırlı olsun.
* * *
Aydın'ın tanıtımı üzerine faydalı ve güzel, gazetelerimiz açısından yaşanan daha doğrusu “can çekişen” durumu görmek açısından umutsuz bir hafta sonunu yaşadım.
* * *
Bu konuda siz okurlarımızdan tek isteğimiz kentinize duyarlı olmanız ve bunu yerel gazete okuyarak haberleri gazeteden okumak kültürünü yaşatmanızdır. Bir gazete içinde bir gazeteci için de başarının ve mutluluğun tek kaynağı okurlarıdır.
* * *