10.02.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6663 sayılı kanunun 1.maddesiyle Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 20.maddesi yeniden düzenlenerek genç girişimcilere kazanç istisnası yürürlüğe girmiştir.
193 sayılı Gelir Vergsisi Kanunu ile kazanç istisnası kapsamında vergi teşviki ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sigorta prim teşviki getirilmiştir.
Kanunda teşvikin amacı gençlere girişimciliğe yönlendirilmesini desteklemek olarak belirtilmektedir. Bu amaç doğrultusunda ilk defa yeni iş kuran gençlere, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç yıl boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmını vergi dışı bırakılmaktadır.
Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarından yıllık (yetmiş beş bin) 75.000,00.- TL’lik kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir. Prim teşviki ve kazanç istisnası 10.02.2016 tarihinden itibaren başlamıştır.
Kanunda Kazanç İstisnasından Yararlanacak olanlar ise;
İse başlama tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler,
Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan kişilerin yararlana bilmektedir.
Yaralanma şartları ise;
Kendi işinde bir fiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi, eğer ticari, zirai veya mesleki faaliyet adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde işe başlama tarihi itibarıyla ortakların tamamının tüm şartları taşıması,
İş başlama bildirimin kanuni süreler içinde bildirilmiş olması,
Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması gerekmektedir.
SGK PRİM TEŞVİKİ
4-b kapsamında ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişiler 01.06.2018 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b maddesi kapsamında tahakkuk eden primler tescil tarihinden itibaren bir yıl süreyle 5510 sayılı Kanun’un 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır.
Prim teşvikinden faydalanma şartları olarak da;
Yukarıda belirtilen 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanmakta olmak,
İşe başlama tarihi itibariyle 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olmak gerekmektedir.
Özellikle teknolojik alanda ve istihdamı artırıcı etkisi dikkate alınarak faaliyet gösterilen diğer alanlarda yenilik ve yaratıcılığın en önemli kaynaklarından olan biri olan genç girişimciler kalkınmanın destekleyici gücü kabul edilerek ekonomik büyümenin en önemli kaynağıdır.
Kalkınma ve ekonomik büyümedeki etkisi tartışılmaz olan genç girişimcilerin Kazanç istisnasından faydalanmak için bağlı bulundukları vergi dairesi müdürlüklerine mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekmektedir.
Sigorta prim teşvikinden yararlanmak isteyen sigortalıların tescil işlemleri ise, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında bağlı bulundukları vergi dairesinden temin edecekleri “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesi ile bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.