Geçtiğimiz akşamüzeri Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'ni takip etmek üzere Kuşadası'ndaydık. Öncelikle Kervansaray olarak bilinen Osmanlı Kaptanı Deryası Öküz Mehmet Paşa'nın yaptırdığı kervansarayın hazırlanarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapması gurur vericiydi.
* * *
Büyükşehir'in ilk meclisi genelde çabuk biter. Gündem maddeleri ilgili komisyonlara havale edilir. Komisyonlardan gelen maddeler üzerine konuşulan ve karara bağlanan Perşembe toplantıları asıl tartışmaların olması dolayısıyla daha da takibe değerdir.
* * *
Toplantı sırasında AK Partili Meclis üyesi Mehmet Güler, bir yazılı önerge vermek istedi ve gündeme alınmasını talep etti. Sonradan öğrendiğimiz kadarıyla öğrenci dolmuş ücretlerine indirim yapılması konusunda idi.
* * *
Başkan Çerçioğlu bu talebin UKOME tarafından değerlendirilebileceğini belirterek oraya verilmesi gerektiğini ifade ederken AK Partili Güler, “Siz gönderiverin” şeklinde bir karşılık verdi. Bunun üzerine de Çerçioğlu, “Ben postacı değilim” dedi.
* * *
Belediye Meclisinde geçen diyalog bundan ibaret.
* * *
Meclisin hemen akabinde ise bazı haber portallarında “Çerçioğlu Öğrenciye İndirime İzin Vermedi” şeklinde haberler yayınlanmaya başlandı.
* * *
Oysa ki “İzin Vermemek” diye bir tartışma yok. “Başvurunuzu UKOME'ye yapın değerlendirilsin” denildi.
* * *
UKOME yani Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Büyükşehirin yönettiği ama emniyet, sahil güvenlik, demiryolları, karayolları, şoför esnaf birlikleri gibi kuruluşlardan oluşan bir merkez.
* * *
Çerçioğlu, UKOME’nin sadece ücretleri belirlemekte yetkili olduğunun altını çizdi.
* * *
Konu UKOME'ye gelince bakalım minibüsçü esnafı ne diyecek?
* * *
Son bir yılda akaryakıta ve diğer giderlere gelen zamlar ortadayken bir indirim talebini açıkçası gerçekçi görmüyorum.
* * *
Öğrenciler daha ucuza toplu taşıma araçlarını kullanmalı. Ama bazı gerçekleri de görmezden gelemeyiz.
* * *
Küçük bir araştırma yaptığımda görüyorum ki; ADÜ Merkez Kampüsünden Söke Yerleşkesi ya da Nazilli Yerleşkesine bir öğrencinin seyahati trenle ve daha sonra minibüse binerek yaklaşık 9 liraya mal oluyor.
* * *
Aynı öğrenci belediye otobüsleriyle vasıta değiştirmeden bir yerleşkeden diğerine ise yaklaşık 6,5 liraya seyahat edebiliyor.
* * *
Raylı sistemin daha ucuza gelmesi gerekirken Aydın'da toplu taşıma otobüslerinin daha ekonomik olduğu görünüyor.
* * *
Büyükşehir meclisinde AK Parti grubu bir atak yaptı. Ama Çerçioğlu buna müsaade etmedi. Benim için özet budur… İL BAŞKANLIĞI YARIŞI
Hem AK Parti hem de CHP yeni teşkilat yönetimleri için arayış peşinde...
* * *
Siyasi kulislerde bir çok isim konuşulurken seçilme kriterleri göz önüne alındığında öncelikle AK Parti’de gelenek belli.
* * *
Tek adayla seçime gidilecek ve sadece üyelere tasdik ettirilecek.
* * *
AK Parti cephesinden sohbet ettiğim bazı dostlarım kuvvetle ihtimal mevcut İl Başkanı Ömer Özmen’le yola devam edileceğini düşündüklerini söylediler.
* * *
Genel merkezin takdirinin de bu yönde olacağını ifade ettiler.
* * *
Bazı basın yayın organlarında ve AK Parti camiasında başarısızlığın sebebi olarak gösterilmeye çalışılıyor Özmen.
* * *
Peki Özmen başarısız da milletvekilleri, adaylar çok mu başarılı?
* * *
Bu analizi Aydın’daki AK Partililer yapamıyor olabilir ama Ankara’da hesaplar başka...
* * *
Gelelim CHP’ye...
* * *
Mevcut İl Başkanı Ali Çankır büyük ihtimalle yeniden aday olacak ama bir önceki seçimde tek adayla giren CHP’de bu seçim bambaşka bir atmosfer yaşanacak.
* * *
Şu an için CHP kulislerinde konuşulan en güçlü isim eski Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın...
* * *
Önceki gün ayak üstü büyükşehir meclisinde sordum, “Adınız geçiyor, ne düşünüyor sunuz?” diye. Gülümseyerek “Siyaset bu. Ne olacağını bilemeyiz” dedi.
* * *
2004'ten beridir tanıdığım Apaydın’ın mevcut belediye başkanlığı, büyükşehirdeki etkinliği ve partililiği ile bir alternatifinin olmadığı aşikar.
* * *
CHP İl Başkanlığı için en güçlü isim.
* * *
Dikkate değer başka bir konu ise CHP’nin merkez ve batı bölgesinde daha örgütlü olmasına rağmen son iki dönemdir doğu bölgesinden il başkanı seçmesi.
* * *
Hikmet Saatcı Bozdoğan’dan, Ali Çankır da Nazilli’den seçilip CHP’nin İl Başkanlığını yaptılar.
* * *
CHP doğuya verdiği önemle Nazilli’yi İYİ Parti’ye aldırdı. Buna karşılık Bozdoğan ve Karacasu’yu kaybetti. Sonuçta doğu seferindeki plan işliyor...
* * *
Herhalde bunda da Çerçioğlu’nun Nazilli’li olmasının büyük önemi var...