1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu 11. 08. 1970 tarih 13576 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe konmuştur.
Kanunda tanımlanan muaflık ve istisnalar dışında kalan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde adına tescilli taşınmazı olan her gerçek ve tüzel kişi bu kanun çerçevesinde vergi mükellefi olarak sayılmıştır.
Emlak vergisi, bina, arsa ve araziler üzerinden tahakkuk etmekte olup, tahakkuk eden bu vergiler belediyelerce tahsil edilmektedir. Emlak vergisi her yılın Mayıs ve Kasım ayları içerisinde iki taksit halinde ödenmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki içinde bulunduğumuz yılın ikinci taksit ödemesi 30 Kasım 2019 Cumartesi’ye gelmesi nedeniyle son ödeme tarihi 02.12.2019 tarihidir.
Kanunda verginin mükellefi olarak, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi tasarruf edenler olarak belirtilmiştir.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinde yapılan düzenlemeye göre; Bakanlar Kurulu aşağıda sayılan kişilere (sadece meskenler) için indirimli vergi oranının uygulanacağını belirtmiştir. Kanunda indirimli vergi oranına tabi kişiler;
Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz (18) yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
Gelirleri münhasıran kanunla kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar(emekliler),
Gaziler, Özürlüler, Şehitlerin dul ve yetimleri,
Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dâhil) halinde, bu meskenler indirimli vergi oranına tabidirler ve emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
İndirimli vergi oranından faydalanmak isteyen mükellefler vergi mükellefi oldukları belediyeye müracaat etmeleri gerekmektedir. Belediyelerde bulunan ve kendi özel durumlarına ait (Emekli, Gazi, Şehitlerin dul ve yetimleri vb.) standart matbu formları doldurup vermeleri gerekmektedir.
İndirimli vergi oranından faydalanmak için standart matbu formun doldurulup verilmesi haricinde vergi mükelleflerinin gelir elde edip etmediklerine ilişkin kanıtlayıcı herhangi bir belge verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak, gerçek dışı yanıltıcı beyanda bulunan ve durumu değiştiği halde değişikliği bildirmeden indirimli vergi oranından faydalanan vergi mükellefi alınması gerekip de alınmayan vergi, vergi zıyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte alınacağı da unutulmamalıdır.
İndirimli vergi oranlarından faydalanmak için kanunda başvuru süresi belirtilmemiş olması nedeniyle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen zamanaşımı süresi olan beş (5) yıl için geriye dönük olarak faydalanma imkânı bulunmaktadır.
Saygılarımla..