Yüz binlerce yıllık evrimin sonucu olarak günümüzde 'modern insan' tanımı altında yaşamaya devam ediyoruz. Peki insan türü modern dünyaya uyum sağlayacak bir gelişime sahip mi? Yoksa modern insan, günümüze uyumlu değil mi? Evrimsel psikolojide tekrar eden bir tema, insanların modern dünyada yaşamak için gelişmemiş olmasını sağlıyor. Homo sapiens, Pleistosen döneminin küçük avcı toplayıcı topluluklarının sert koşullarında ortaya çıktı. Sonra birkaç bin yıl içinde kendimizi büyük şehirlerde, fast food yemekler ve diğer modern şeylerin ortasında bulduk. Bu değişim o kadar hızlı gerçekleşti ki evrimin bizi yeni dünyaya adapte etmeye vakti olmadı.
Bir erken evrimsel psikoloji metninin dediği gibi, “Birkaç kişi motorlu arabalardan, silahlardan, sigaralardan veya alkolden korkuyor. Bunların yılan, örümcek veya köpekbalıklarından çok daha fazla insan öldürdüğünü biliyor insanlar. İnsanların genetik olarak bakış açısı, bu tür moden tehlikelerden çok az korkuluyor”. Bu duruma “uyumsuz zihin” deniyor.
İnsanlar binlerce yıldır bu uyumsuz zihine maruz kalıyor. Bir spekülasyon yaparak modern insanın bu uyumsuz zihni yenip nasıl görünmesi gerektiğine beraber bakalım. Öncelikle, modern dünyaya adapte olmuş bir insanın muhtemelen mevcut ortalamanın altında bir iştahı olacaktır. Obezite dünya çapında büyük bir sağlık sorunu olarak duruyor. Oysa ki biz, bir sonraki yemeğin asla garanti edilemeyeceği koşullar altında gelişen bir türüz. Bu nedenle modern dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi yiyecekler bol olduğunda fazla yemek yemeye meyilliyiz. Modern insan, normal şartlar altında bu kadar kolay acıkmamalıydı. Modern insan, şeker ve lipit gibi kalori yoğunluklu yiyecekleri hoş görmeyebilirdi.
Uyuşturucu ve alkol, pek çok hastalığın nedenlerinin başında geliyor. Modern insan, bu tür şeylerden evrimleşmiş bir korkuya sahip olmalıydı. Ama bu işe yaramayabilirdi. Alkol kokusuna doğuştan bir korku duyduğumuzu varsayarsak, muhtemelen onu içmenin yollarını bulurduk. Uyuşturucu ve alkolden korunmak için onları daha az zevkli bulmalıyız. Örneğin modern bir insan, muhtemelen ALDH2 geninin bir varyantını taşımalıdır. Bu gen sayesinde az miktarda alkol bile hoş olmayan bir “kızarma” reaksiyonu ortaya çıkarırdı. Bu da alkolizm riskini azaltırdı. Motor kazaları, modern dünyada, özellikle genç erkekler arasında önde gelen ölüm sebeplerinden biridir. Evrimsel çözüm, modern dünyaya adapte olan insanı, özellikle de erken yaşta daha temkinli hale getirmekten yana olabilirdi. Bu şekilde yüksek hızlarda seyahat etmekten insanlar alıkonulabilir.
Tabii ki bu spekülatif düşünceler, insanın şu anki evriminin onu modern insan yapmadığını ifade etmiyor. Ancak modern dünyanın yaşantısına göre insan türünün kendisini koruma yöntemleri daha farklı olabilirdi. Bu spekülatif düşünce zinciri modern dünyanın başka şartları ile başka şekillerde genişletilebilir.