Masamızda oturup işimizi yaparken aniden bir baş ağrısı, titreme, hâlsizlik ve ağızda bir kuruluk gibi belirtiler hissettiğimizde genellikle bir bardak su içmeliyim diye düşünürüz. Aslında bu düşünce yanlış değil çünkü bilime göre bu belirtiler susuz kaldığımızda ortaya çıkıyor. İşiniz oldukça yoğunsa ve saatlerce suya uzak mesafedeyseniz yeterince su aldığınızdan emin olmak bir hayli zor olabilir. Susuz kalmanın sonuçları, bünyede birtakım etkilere yol açabiliyor. St Andrews Üniversitesi Tıp ve Biyoloji Bilimleri Profesörü Ron Maughan’e göre öğleden sonra yeterince su almıyorsanız ve işten sonra spora gitmeye karar veriyorsanız yapacağınız sporda hemen yorulacaksınız ve yaptığınız spordan daha az zevk alacaksınız çünkü araştırmalar gösteriyor ki zihinsel performans ve konsantrasyon dehidrasyondan zarar görüyor. Yorgunluk ve motivasyon eksikliği, sizi gün boyunca yeterince su almak için ikna edemiyorsa dehidrasyonun ne kadar zararlı olduğunu öğrenmek belki sizi ikna edebilir. Vücudu susuz bırakmak, uzun vadede bilişsel esnekliği ve hassasiyetinizi bozabilir. Bu bilgi sizi ikna ettiyse ve yeterince su tüketmeye karar verdiyseniz gerekli su tüketimini nasıl alışkanlık hâline getireceğinize gelin yakından bakalım.
Besinlerinizi gözden geçirin:
Georgia Tech’te biyolojik bilimler ve egzersiz fizyolojisi profesörü olan Melinda Millard-Stafford, suyun tek başına en iyi sıvı olmadığını, sıvı ihtiyacınızı karşılamak için başka içeceklerin de gerekli olduğunu söylüyor. Melinda Millard-Stafford, “Süt, sudan daha iyi bir nemlendiricidir. Bu yüzden günlük beslenme alışkanlıklarınız içine su haricinde daha yüksek sıvı içeren yiyecekler ekleyin” açıklamasında bulundu. Meyve ve sebzelerin çoğu, neredeyse tamamen su içeriyor ve bu besinleri tüketmek, gün boyu sıvı ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı oluyor. Yüksek sıvı içeren bu besinleri günlük diyetinize eklemek, özellikle suya erişmekte zorluk yaşıyorsanız sizi kurtarabilir.
İdrarınızın rengi, susuz kaldığınızı anlamanıza yardımcı olabilir:
Susadığınızı hissetmek, dehidrasyon için yeterli bir alarm unsuru olmayabilir. Yeterince susuz kaldığınızı anlamanın bir yolu idrarınızın rengi ve sıklığıdır. Maughan, “Bir süredir idrara çıkmadıysanız, idrarınızın hacmi küçük ve koyu bir renkli ise yeterince su içmediğinizin en büyük göstergesi bu durumdur” açıklamasında bulunuyor. Millard-Stafford da idrarınızın yeterince su içiyorsanız soluk sarı veya beyaz renkte olması gerektiğini belirtiyor.
Su içmeyi günlük rutin hâline getirmelisiniz:
Kişisel dehidrasyon belirtileriniz hakkında daha fazla farkındalık geliştirmek, günlük rutinlerinizin bir kısmını su içme alışkanlığı hâline getirmenizde yardımcı olabilir. Yeterince su tüketmek için kendinize günlük bir rutin oluşturmanızda fayda var. Öğle yemeği yemek veya dişlerinizi fırçalamak gibi her gün rutin olarak yaptığınız işler arasına su içmeyi de eklemelisiniz