Trafik terörü yılda 7 bin 400'ün üzerinde can alıyor. Frene değil, kurallara güvenelim. Feci, dehşet verici, zaten canavar olan trafik bayramlarda, tatillerde dahada bir katliama sanki kitle imha silahına dönüşüyor. Çok üzücü... insan hayatı bu, muhakkak bir çözüm olmalı bir çözüm bulunmalı bu duruma..
Son istatistiklere göre trafik kazalarında insan hatasının yüzde 98 olduğuna dikkati çekici. Günde 20'den fazla kişi, bir yılda ise 7 bin 400'ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybediyor.
Trafik kazaları teknolojik çözümle önlenebilir.Trafik güvenliği konusunda insanların daha çok bilinçlendirilmesi lazım. Gelişen yeni nesil teknolojiyi kullanarak hız ihlalinin ve araba kullanırken cep telefonu kullanmanın tehlikeli olduğunu, trafik kazalarının çok güçlü denetimle önlenebileceği bir gerçek. Anket sonuçlarına göre sürücülerin kendilerini sürekli denetimde hissetmesiyle kurallara daha çok riayet edecekleri kesin.
Trafik kazaları teknolojik çözümle önlenebilir diye yazdım, size Hollanda’da otobanlarda akıllı kamera kullanımı başladığını akıllı kameraların sayesinde sürücünün elinde ne varsa görüldüğünü belirteyim.
1 Ekim Salı gününden itibaren Hollanda Trafik polisi trafikte direksiyon başındayken dikkat dağılmasına neden olacak şeylerle uğraşan sürücülere göz açtırmama kararı aldı. Otobanlardaki üst geçitlere konan akıllı kameralar sayesinde sürücülerin bu hareketleri görüntülenecek ve ceza kesilecek. Amaç yol güvenliğini arttırmaktır.
Geliştirilen Yapay zeka ile hazırlanan akıllı kameralar, bir sürücünün sürüş sırasında herhangi bir dijital elektronik cihaz tutup tutmadığını tanıyor ve hemen görüntülüyor. Kamera, suçlunun ve aracın plakasının bir fotoğrafını çekiyor. Çekilen resimler 240 Euro'luk ceza makbuzu ile adresinize gönderiliyor. Yetkililer, ceza kesilen sürücünün aracını o gün başka birisine verdiğini kanıtlamaları doğrultusunda, cezayı diğer sürücüye gönderebileceklerini açıkladı.
2018’de direksiyon başında elinde mobil cihazlarla yakalanan sürücülere 80.000’den fazla para cezası verilirken, 2017’de bu sayı 74,561 idi.
Bu kanayan yarayı durdurmak için ne yapabiliriz?
- Caydırıcı ceza -
Trafik cezaları öyle böyle değil, ciddi boyutlarda artmalı. Kırmızı da mı geçtin, dur işaretinde mi durmadın? 1000 lira. Hız sınırına mı uymadın, alkollü mü kullanıyorsun? 2000 lira. İkinci kez yakalandın mı hapis cezası, ehliyete el koymak, aklınıza ne geliyorsa öyle ağırlaştırılmalı ki cezalar eve ekmek götürülecekse, sokağa atılacak para yoksa trafik kurallarına uyulması öğrenilmeli.