Hayat Yolunda yolculuğumuz devam ediyor. Kalan üç günlük ömrümüzde bizlere sayılı verilen nefeslerimiz nerede, nasıl, kaç yaşında bitecek, bilen var mı? Maalesef Allah’tan başka bilen yok.
Kuyucak genellikle güzel insanların yaşadığı, merkez nüfusu 7.500 civarında 36 mahallesiyle birlikte ise 27.200 nüfusa sahip orta ölçekte bir Batı Anadolu İlçesi. Halkın büyük çoğunluğunun tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı ilçede dünya çapında iş yapan bir kaç sanayicimiz de bulunmakta olup Erkin Metal ve Çağdaş Cam bunların başında gelmektedir. 1980'li yıllarda Kuyucak Ovasının yüzde 80’i pamuk tarlaları ile dolu iken, o günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti Hükumetlerinin uygulamış oldukları yanlış tarım politikaları sonucu bu gün Kuyucak Ovasının ancak yüzde 20’sinde pamuk ekimi gerçekleştirilebilmektedir. Ovanın çoğunluğu bu gün hayvancılıkta yem bitkisi olarak kullanılan yonca ve mısır tarlalarıyla doludur. Kuyucak aynı zamanda Gencelli ve Kurtuluş Mahalleleri başta olmak üzere incir ve zeytin merkezi konumundadır. Özellikle Kuyucak İnciri’nin dünyadaki en kaliteli incir olduğu söylenir genelde. İlçe merkezinde ise narenciye üretimi daha baskındır genelde.
Kayran ve daha yukarıda yer alan mahallelerimizde ise elma, kestane ve kiraz üretimi başlıca geçim kaynağıdır.
Sizlere bundan önce yazmış olduğum yazımda Kuyucak Meslek Yüksek Okulu ile ilgili bir kaç satır karalamış aklımın erdiğince bazı tespitler ortaya koymuştum. İşin aslına bakılırsa Kuyucak Meslek Yüksek Okulu konusu öyle hemen 1-2 yazı ile geçiştirilecek bir konu değil. Zira katıldığım her etkinlikte konu ile ilgili bazı arkadaşlar önümüze konu ile alakalı değişik fotoğraflar ve iddialar ortaya koyuyorlar. Sanırım önümüzdeki günlerde Kuyucak Meslek Yüksek Okulu yönetimi ile görüşüp ortaya konan yeni sorulara cevap aramaya çalışacağız. İşin aslına bakılırsa Kuyucak ilçe merkezinde yaşayan her kes iyi biliyor ki Kuyucak Meslek Yüksek Okulu ilçe merkezine taşınmadan Kimsenin gönlü rahat etmeyecek. Kuyucak Meslek Yüksek Okulu en azından ilçe merkezinde Şehit Bahri Uçuş Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin olduğu yerde olmalı idi. Gerçi ilerde bu iki okulun yer değişikliği mümkün olabilir mi? Bence ilçe yöneticilerimizin değerlendirmesi gereken bir konu. Bu arada Kuyucak Belediye Eski Başkanı Ali Ulvi Akoğlu döneminde Kuyucak Meslek Yüksek Okulu için ADÜ’ye bağışlanan eski hizmet binasının yanındaki 9 dönüm zeytinliğe Kuyucak Meslek Yüksek Okulu için yeni hizmet binası yapılabilir mi? Bilmiyorum ama bir şekilde Kuyucak Meslek Yüksek Okulu ilçe sakinleri ve yöneticiler tarafından daha fazla sahiplenilmeli diye düşünüyorum.
Bu arada Kuyucak’ın Başaran ve Azizabat Mahalleleri arasında bir de Asar var. Antiocha denilen bu eski Bizans Kalıntılarında henüz bir kazı çalışması başlatılamadığı için Kuyucak henüz turistik bir statü kazanamadı.
Bölge halkının takriben 800 yıl önce bölgeye yerleşen Selçuklu Türkmenlerinden oluştuğu bilinmektedir. Kuyucak ve çevresinde yerleşen çeşitli Yörük Aşiretleri daha sonra kendi aralarında anlaşarak ilçe merkezinde Yörük Mahallesini oluşturmuşlardır. Ancak sonrasında mahallenin ismi Kurtuluş Mahallesi olarak değişmiştir.İlçe merkezine bağlı beş kasaba Aydın Büyükşehir olunca ilçe merkezine bağlı kasabalarda diğer 23 köy ile birlikte mahalle olarak anılmaya başlandı. Böylece Kuyucak merkezdeki 8 mahalle ile birlikte toplamda 36 mahalleye kavuşmuş oldu.
Bir de Evlidağ’ımız var tabii. İlçeye Şahin Tepesi gibi tepeden bakan Evlidağ’daki tesislerin restoran bölümü halen çalışmamakla birlikte orada aile için piknik alanı faaliyetine devam ediyor. Elbette piknikte her kes kendi işini kendisi görüyor. Yani mangalını kendisi götürüyor,ateşi kendisi söndürüyor. Kuyucak Belediyesi geçtiğimiz dönem orada güzel bir restorasyon yapmıştı. Manzara çok güzel. Tepeden Kuyucak manzarası da harika. Kuyucak’ın görülmesi gereken güzel bir piknik alanı.
Bu arada arkadaşlar Kuyucak’ın güvenli bir TIR Parkına ihtiyacı olduğunu belirtmek zorundayım. Şimdi arkadaşlarla Uğur Mumcu Parkı’na gidip geldik. Dönüş yolunda İnönü Caddesi üzerinde Gün Market doğusunda park etmiş bir kaç TIR vardı. Arkadaşlar konuyu yazmamı istediler. Üstelik sadece burada park etmiyor TIR'lar. İstasyon Caddesinde İlçe Hastanesi yolu ile Beşeylül Zafer Stadı’nın güneyindeki yolda da bir çok TIR park etmek zorunda kalıyor. Burada ilçemizin sevgili yöneticilerinden ilçemizde faaliyet gösteren TIR'lar için güvenli bir TIR parkı oluşturmalarını talep etmek zorundayız. Zira İstasyon Caddesi’n de de, Yunus Emre Caddesi’nde de park eden TIR'lar nedeniyle trafik zaman zaman daralıyor. Neticede adı üzerinde TIR. Kocaman alet,yolda da cadde dede yer kaplıyor.
Söz trafikten açılmışken Sağlık Caddesi ile İstasyon arasında,Kargılıdere üzerine denk gelen bölüm hala asfaltlanamadı. Sanırım burada bir yanlış anlama var. Kuyucak Belediye Başkanımız sayın Metin Ertürk bölgenin Aydın Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu söylerken, Aydın Büyükşehir Belediyesi Kuyucak Belediye Meclisi Üyesi Sayın Atıf Yıldız aynı bölgenin Kuyucak Belediyesine ait olduğunu söylüyor. Ortadaki yanlış anlama giderilene kadar sanırım her gün o yolu kullanmak zorunda kalan çok araç alt takımlarını yenilemek zorunda kalacak.
Bu arada Arkadaşlar ilçemizin biraz daha gelişip kalkınabilmesi için bir fabrikaya (Tekstil Fabrikası olabilir), Adnan Menderes Üniversitesi’nden bölgenin geçim kaynakları ile ilgili bir Fakülteye, bir KYK ile dağ köylerimizde yaşayan ve okumak isteyen ortaöğretim öğrencileri için bir ortaöğretim yurduna,bir Fen Lisesi’ne, (Fen Lisesi, Şehit Bahri Uçuş Çok Programlı Anadolu Lisesi ile aynı binada olabilir), bir de Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ne (Kuyucak İlçe Hastanesi yanındaki eski Sağlık Ocağı binası başlangıç için bu okula ev sahipliği yapabilir diye düşünüyorum. Sonrasında yeni okul binası hastane bahçesine yapılabilir sanırım) ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bunlar gerçekleşebilirse ilçemiz biraz daha kalkınmış bir hale gelebilir.
Tabii bütün bunlar ülkemiz Allah muhafaza bir savaşa girmezse olabilecek şeyler. Hepinizin bildiği gibi etrafımız ateş çemberi. Üstelik biz ülke olarak düşmanlarımızla işbirliği yapıp komşu ülkenin bölünmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Güvenli Bölge konusu ile. Oysa Suriye’nin bölünmesi, Türkiye’nin de bölünmesine yol açabilir. Yöneticilerimiz bu tehlikeyi görmezden gelmemelidir. Aklı selim,Türkiye’nin Suriye Rejimi ile işbirliği yapmasını, böylelikle hem PKK hemde ABD’yi bölgeden kovmasını söylüyor. ABD’den korkmamak lazım,onların silahları varsa bizim Şehadetimiz var.
Selam ve Saygılarımla...