30 yıl öğretmenliğimden sonra, gazetecilik mesleğimin 26’ncı yılını yaşıyorum. Gazetecilik mesleğimde, Türkiye’yi ayağa kaldıran birçok yerel ve ulusal habere imza attım. Bunlardan biriside Nazilli Sümerbank Sinema Salonundaki Üniversitenin koruyamadığı, Atatürk Tablosunun hikayesidir. 9 Ekim 2019’da Atatürk’ün Nazilli’ye gelişiyle ilgili yapılan tören ve kutlamalarda, Atatürk’ün tamamlanmış tablosunun halka gösterilmesi beni çok mutlu kıldı. Yakınlarımızın cenazesi nedeniyle Kastamonu’da olduğum için, törenlere katılamadım. Yoksa o coşkuyu, o özel ve güzel anı canlı yaşamak isterdim. Şimdi size, bu tablonun hikayesini anlatacağım. Yıl 1923... Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu tüm dünyaya ilan edilmiştir.
Ülke yorgundur, yoksuldur ve sanayisizdir.
** ATATÜRK’ÜN EMRİ İLE SİNEMA SALONUNA ASILDI Ülkenin bu yok zamanında M. Kemal Atatürk sağlığında ülkeye yaptığı en büyük hizmetlerinden birisi, Nazilli’de kurduğu Sümerbank fabrikasıdır. NE YAZIK Kİ aradan geçen 63 yılda gelip geçen iktidarlar ve yöneticiler fabrikayı gelişen teknolojiye uygun hale getirememiştir. 1937 yılında, Atatürk ölmeden 1 yıl önce hasta yatağından kalkıp, Nazilli'ye gelip fabrikanın açılışını yapmıştır. Basma Fabrikası'nın son sahibi olan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin o dönem ki yönetimi de Atatürk’ün kemiklerini sızlatmıştı. Allah rahmet eylesin Hidayet Durak, Nazilli’nin Türkiye çapındaki yetenekli bir ressamıydı. Türkiye’deki Atatürk büstlerinin yüzde 75’i onun yapıtıdır. Yine Atatürk posterlerinin büyük çoğunluğu onun eserleridir. Hidayet Durak’ın yaptığı 2,5 metre boyundaki bu Atatürk posteri, 1937 yılında Nazilli Sümerbank Fabrikasını açmaya gelen Atatürk’e hediye edilir. Resmi çok beğenen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kendi isteği ile tablonun Sümerbank Fabrikası Sinema Salonuna asılmasını ister. Sümerbank 2000’li yılların başında kapanıncaya kadar (özelleştirme kapsamında Adnan Menderes Üniversitesine devredilinceye kadar) Atatürk tablosu sinema salonunda kaldı. Özelleştirmeden sonrası bakımsızlık nedeniyle sinema salonunun tavanı yağmur sularını sızdırmaya başlar. Yağmur suları nedeniyle, Atatürk posterinin boyaları Atatürk başının üzerinden akınca, boyalar Atatürk’ün gözyaşları gibi bir görüntü verir. ** ÜNİVERSİTEYİ AYAĞA KALDIRAN HABER Üniversite içinden duyarlı öğretim görevlilerinden aldığım bir ihbarı değerlendirdim. Gerçekten Ata’nın Gözyaşlarını anımsatan hale gelen bu tablonun işçiler tarafından indirilirken resimlerini çektim. 14-15 Ocak 2005 tarihinde yaptığım bu haber, Yeni Asır ve Sabah gazetelerinde ATATÜRK’Ü AĞLATTILAR başlığı ile manşet haber olarak çıktı. Yeni Asır'da iki gün yayınlanan Atatürk'ün "Ağlayan Portresi" Nazillilerin ve Atatürk severlerin büyük tepkisine yol açtı.
Atatürk’ün bu görüntüsü üzerine Üniversiteye yoğun tepkiler geldi. Üniversite yetkilileri ise yağmur suları nedeniyle bozulan tabloyu acilen kaldırttılar. Ama haber amacına ulaşmıştı. Kamuoyundan, üniversite büyük tepki almıştı. Olaydan kısa bir süre sonra, Adnan Menderes Üniversitesi Senato üyeleri, öğretim görevlileri Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakülte dekanları, yüksek okul müdürleri, “Bizi Atatürk düşmanı gibi gösteremezler” diye ayağa kalkmıştı. 40-50 kişilik bir grupla Nazilli’ye gelmiştiler. Atatürk anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulundular.  Kamuoyuna açıklama yapma gereği duydular. ** NELER SÖYLEDİLER NELER! Nazilli İstasyon meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk koyan Akademisyen grup, saygı duruşunda bulundu. - “Biz Atatürkçüler olarak bu haberi kabul edemeyiz. Kınıyoruz.. Laf üzerine laflar ettiler. - Bizim gibi Atatürkçüleri, Atatürk’ü ihmal etmekle, böyle menfi Atatürk haberleri ile yıkamazlar - Biz şeklen değil özde Atatürkçüyüz. Yarından tezi yok bu antika değeri de olan Atatürk tablosu için Üniversitemiz ne gerekiyorsa yapacaktır. En kısa sürede üniversitemizin uygun köşesine asılacaktır. - Bu kıymetli tablomuz gözden kaçmıştır. Bunu kabul ediyoruz ama gereken yapılacaktır. Üniversitemizin en güzel yerine asılacak ve kamuoyuna duyurulacaktır” dediler. Ayrıldılar gittiler. Aradan tam 7 yıl geçti. Atatürk resminden bir haber çıkmadı. Yeniden bunu haberlerimizle gündeme taşıdık. Nazilli halkı üniversite yetkililerine soruyor. “TARİHİ ATATÜRK POSTERİ NE OLDU.” Aradan 7 yıl geçti. Hani Atatürk posterini yapıp üniversitenin en güzide köşesine asacaktınız? Nazilli’ye haber verecektiniz? “Gerekeni yapmadıysanız Atatürk’ümüzü istiyoruz” dedik. ** 14 YIL SONRA GELEN MUTLULUK! En kısa süre dediniz. Aradan tam 14 yıl geçti. 9 Ekim 2019 tarihinde Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 82. yıldönümü kutlamalarında, Tarihi Atatürk tablosunun 14 yıl sonsa olsa da yapılmış (restore edilmiş) halini görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bunu sağlayan, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir başta olmak üzere Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanına, Yüksek Okul Müdürlerine, Meslek Yüksek Okulu Müdürlerimize en içten gelen dileklerimle teşekkür ediyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.