Aydın incirinin değerinin korunması için TMO’nun müdahale alımı yapması geçen haftanın Aydın için en olumlu haberlerinden birisiydi. Böylelikle üreticinin tüccara mahkum olmasının önüne geçilecek. En son Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu’nun, “Üreticinin 10 liradan incir satmasına razı değiliz.” Açıklamasının ardından Aydınlı vekillerin de araya girmesiye TMO müdahale alımlarına başlayacak.
* * *
Üreticiye nefes aldıracak tedbirlerin sezon başında bu şekilde müdahale edilmesi bu yıl için belki sorunları çözecek. Ama aslolan buna kurumsal olarak müdahale edilmesi ve Aydın İnciri’nin hak ettiği değeri bulması bundan sonraki yıllarda halk arasında “Tüccara mahkum olmanın” önüne geçilmesinde çok faydalı olacaktır.
* * *
İncir için odalar, borsalar, vekiller ve STK’lar ortak adımlar attığında ne kadar faydalı işlerin yapılacağına iyi bir örnek olan bu uygulamanın önümüzdeki günlerde zeytin ve pamuk içinde uygulanması ve üreticiye fayda getirebilecek tedbirlerin bir an önce alınmasını diliyorum.