Günde beş vakit namaz İçin okunan ezan, bizi camiye ve Allah’a kulluğa çağırır. Üzerine alınan camiye koşar ve günde 5 defa yapılan yoklamada “Ben buradayım Ya Rabbi, huzurundayım” der. Namaz, Müslümanlığımızın günde 5 defa test edildiği bir ibadettir. Yani biz günde 5 defa Allah’ın yarattığı fani bir kul olduğumuzu hatırlarız.
Yüce Yaratan Rabbimize “En büyük Sensin” diye huzura durduğumuz bir ibadettir namaz. Huzur bulmak için Huzur’a çıkmak gerek vesselam. Dua ederiz namazda Yüce Rabbimize... O’nun öğrettiği kelimelerle, onun indirdiği ayetlerle. Bugün bir ayet olan ve dua olarak çoğumuzu ezbere bildiği bir duadan bahsetmek istiyorum.
Rabbena duası.
Namazlarımızın sonunda okuduğumuz “Rabbenâ âtinâ fi’d-dünyâ haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr” duası, (Bakara süresi, 201) Bir Müslümanın şu dünyada yapacağı en kapsamlı dualardan birisidir. Bu duanın manası şöyledir: “Allah'ım! Bize dünyada da iyilik ve güzellik, Ahirette de iyilik ve güzellik ver. Ve bizi ateş azabından koru.”
Bu duanın “Bize dünyada da iyilik ve güzellik ver” kısmı:
* Sâliha bir eş, Hayırlı bir evlat, İyi bir arkadaş, Faydalı bir ilim, İyi bir araç, Rahat bir ev ve İnsanın hoşlanacağı her türlü iyilik ve güzellikleri kapsar.
“Bize ahirette de iyilik ve güzellik ver” kısmı ise:
Kolay hesap, Korkulardan emin kılınmak, Kitabın sağ taraftan verilmesi, Sıratı müstekıymin kolay ve hızlı geçilmesi, Rasulullah efendimizin Havz-ı Kevseri’nden içilmesi ve Cennet’e girilmesi gibi her türlü Ahiret saadetini içine alır. En önemlisi cehennem ateşinden korunma talebi. Ateş azabından koru diye dua etmemiz.
Hacca gidenler bilir. Tavaf esnasında Rüknü Yemani ile Hacer’le Esved arasında da bundua okunur. Odada güzel bir ilave vardır. “ Ve edhilnel cennete meal ebrar.
Bizi iyilerle birlikte cennete koy” deriz. Duaların kabul edildiği o mekanda ve makamda ağzımızda çıkan dualar ne kadar önemli değil mi?
Rabbena duasının ikinci bölümünde ise,
Rabbenağfirli ve livalideyye ve lilmüminine yevme yekumül hisab. duasıyla da. (İbrahim Süresi, 41) Beni affet, bağışla. Benim annemi de babamı da affet. Ve bütün müminleri affet duasını yaparız.
Ne zaman affetsin Rabbimiz? Hesapların görüldüğü o günde. Yani ben bugün namazda kendim için, varlık sebebim olan annem babam için dua ettim desem yalan olmaz. Bütün bunlardan sonra bir de bütün müminler için dua var ki, bencil olmadığımızı gösteren, ispat eden bir dua...
Rabbim bu dualarla kendinden ne istememeniz gerektiğini ve nasıl istememiz gerektiğinizde gayet güzel bir şekilde öğretmiş. Bundan dolayıdır ki, Rasulullah (s.a.v.)’in en çok yaptığı dualardan birisi bu olmuştur.
Rabbena firli duası anlamına baktığımızda ne kadar güzel bir dua olduğunu görebiliyoruz, onun için bu duayı ezberleyerek gerek namazlarda gerekse başka zamanlarda devamlı okumalıyız.
Bu dua hürmetine Rabbim iki Cihanda da iyilik versin bizlere.. amin amin Amin. Cuma’nın hayrı, bereketi hepinizin üzerine olsun.